Vrh G7 potrdil zavezanost boju proti protekcionizmu

Vrh voditeljev sedmih najrazvitejših držav G7 je potrdil zavezanost skupine boju proti protekcionizmu, kar je bilo zaradi pomislekov ameriškega predsednika Donalda Trump vse do zadnjega vprašljivo.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

"Priznavamo, da so svobodna, poštena in obojestransko koristna trgovina in vlaganja ... ključni motor za rast in ustvarjanje delovnih mest," piše v skupni izjavi. Prav zato so voditelji "ponovili svojo zavezanost ohranitvi odprtih trgov in boju proti protekcionizmu". Obenem pa bodo odločno proti "vsem nepoštenim trgovinskim praksam", so zapisali po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Obenem priznavamo, da trgovina doslej ni vedno delovala v korist vseh. Zaradi tega se zavezujemo sprejemu ustreznih politik, ki bodo omogočile vsem podjetjem in državljanom, da bodo lahko najbolje izkoristili priložnosti globalne ekonomije," so dodali.

Glede protekcionizma so bili udeleženci vrha sicer dolgo neusklajeni, na koncu pa so ZDA presenetljivo popustile in pristale na besedilo o boju proti protekcionizmu.

Kot je po srečanju dejala nemška kanclerka Angela Merkel, se je G7 zavezal na pravilih utemeljenemu mednarodnemu trgovinskemu sistemu in se bo potrudil pripeljati trenutne pogovore v okviru Svetovne trgovinske organizacije do uspešnega zaključka.

"Skupaj bomo ohranili odprte trge in se borili proti protekcionizmu, obenem pa zagotovili ostro kljubovanje nepoštenim trgovinskim praksam," je dejala in poudarila, da je vrh dosegel pomemben napredek glede tega vprašanja.

Več iz rubrike