Volkswagen bo v ZDA za dieselgate odštel še 1,2 milijarde dolarjev

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je v ZDA dosegel dogovor s še zadnjimi, okoli 80.000 oškodovanimi kupci v t .i. aferi dieselgate. Za popravila oziroma odkup vozil s trilitrskimi dizelskimi motorji bo namenil skupno okoli 1,2 milijarde dolarjev (1,1 milijarde evrov), poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Ameriškim lastnikom avtomobilov znamk Volkswagen, Audi in Porsche s trilitrskimi dizelskimi motorji bo Volkswagen ponudil odkup ali popravilo vozila ter izplačilo v denarju. S tem se bo znesek, na katerega je v aferi dieselgate v ZDA pristal Volkswagen, povzpel na več kot 23 milijard dolarjev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Skupaj z že obstoječimi programi za lastnike avtomobilov z dvolitrskimi dizelskimi motorji bo tako "vsem našim strankam s prizadetimi vozili v ZDA na voljo rešitev", je dejal prvi mož nemškega koncerna v ZDA Hinrich Woebcken.

Načrt mora sicer odobriti še sodišče, zaslišanje je predvideno za 14. februar. Končna zelena luč naj ne bi bila prižgana pred majem.

Dogovor se nanaša na okoli 58.000 volkswagnov, audijev in porschejev, proizvedenih med letoma 2013 in 2016, ter še 20.000 volkswagnov in audijev iz let od 2009 do 2012. Za starejše modele bo veljala ponudba odkupa, pri novejših modelih pa bo šlo za tehnično prilagoditev.

Če ameriške oblasti ne bi prižgale zelene luči za načrtovana popravila teh vozil, bi Volkswagen sicer tudi zadnje ponudil odkup. V tem primeru bi lahko stroški narasli na več kot štiri milijarde dolarjev.

Volkswagen je septembra 2015 priznal, da je 11 milijonov motorjev svojih dizelskih vozil po vsem svetu opremil z napravo za goljufanje pri uradnih okoljskih testih. V ZDA je bilo takih vozil okoli 600.000.

Več iz rubrike

Komentarji: