Volitve v Franciji: Macron ali Le Penova?

V Franciji poteka drugi krog predsedniških volitev, na katerih Francozi izbirajo med sredinskim Emmanuelom Macronom in skrajno desno Marine Le Pen ter s tem med dvema nasprotujočima si vizijama Francije in sveta. Zmaga se po napovedih obeta Macronu.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Volišča bodo v večjem delu Francije odprta od 8. do 19. ure, ob 20. uri se bodo zaprla še zadnja v Parizu in drugih večjih mestih. V nekaterih francoskih čezmorskih ozemljih v Ameriki in Tihem oceanu so glasovali že včeraj. Po poročanju francoskega notranjega ministrstva je do 17. ure glasovalo 65,3 odstotkov ljudi, med drugimi tudi oba predsedniška kandidata.

Macron in Le Penova sta v prvem krogu 23. aprila med 11 kandidati zabeležila najboljši rezultat - 39-letnega Macrona je podprlo 24 odstotkov volivcev, 48-letno Le Penovo pa 21,3 odstotka. Noben od njiju ne pripada kateri izmed dveh največjih političnih strank v Franciji.

Raziskave javnega mnenja kažejo na zmago sredinskega Macrona, če mu le ni prišel do živega hekerski napad zveden v petek pozno zvečer. Na spletu se je takrat znašla vrsta dokumentov, ki naj bi jih hekerji njegovemu gibanju Naprej (En Marche) ukradli pred nekaj tedni. Te dokumente naj bi objavili skupaj z lažnimi dokumenti z namenom "zasejati dvom in dezinformacije", opozarjajo v Macronovem štabu.

Tudi kandidatka skrajne desnice Marine Le Pen je bila del škandala, ko je v svojem govoru privržencem prejšnji teden skorajda dobesedno kopirala dele govora konservativnega tekmeca iz prvega kroga volitev Francoisa Fillona. Plagiatorstvo Le Penova priznava in pravi, da je želela doseči medijsko pozornost in izpostaviti podobnosti s Fillonom. Že pred tem se je začasno odpovedala vodenju Nacionalne fronte, da bi se lahko osredotočila na svojo predsedniško kandidaturo. "Ta večer nisem več predsednica Nacionalne fronte, sem predsedniška kandidatka," je povedala po uvrstitvi v drugi krog Le Penova.

Novi francoski predsednik, ki bo v Elizejski palači nasledil Francoisa Hollanda, bo položaj prevzel najpozneje v nedeljo, 14. maja, ko se izteče mandat njegovemu predhodniku.

Reuters
Reuters

Vpliv predsedniških volitev na kapitalske trge

V primeru zmage mladega neodvisnega kandidata se bodo finančni trgi odzvali pozitivno, saj ne marajo presenečenj. Za kapitalske trge bi zmaga Marine Le Pen definitivno pomenila šok in pretres, zato lahko pride v naslednjih dneh do padca delniških naložb, rast kreditnega pribitka na francoske obveznice in celo do padca vrednosti evra.

Več iz rubrike