Vlada za trgovine brez plastičnih vrečk

Jure Leben trgovcem poslal vabilo na pogovore o plastičnih vrečkah; z novim letom bodo brezplačne plastične vrečke prepovedane, a okoljsko ministrstvo si želi, da jih ne bi bilo mogoče dobiti.
Fotografija: Igor Mali
Odpri galerijo
Igor Mali

Okoljsko ministrstvo z Juretom Lebnom na čelu bo po navedbah ministra danes poslalo trgovskim verigam v Sloveniji vabilo na pogovore o tem, kako zmanjšati porabo plastičnih vrečk v državi. Leben želi, da pod pulti blagajn plastičnih vrečk sploh ne bi bilo mogoče več dobiti.

Z novim letom bo začela v Sloveniji veljati prepoved brezplačnih plastičnih vrečk. Leben pa si želi napraviti korak naprej, da teh vrečk na blagajnah sploh ne bi bilo mogoče več dobiti.

»Z ministrstva bo šla danes k trgovskim verigam pobuda za srečanje« na to temo, je napovedal minister. »Prepričan sem, da bomo našli neko rešitev.«

Čim višja stopnja recikliranja

Podlage za to, da bodo sadje, zelenjava in drugi izdelki v prihodnje pakirani v embalažo, ki bo omogočila čim višjo stopnjo recikliranja, bo moral prinesti tudi novi zakon o varstvu okolja, je še dodal minister. »S trgovci in proizvajalci bomo morali delati na način, da bomo te cilje dosegli,« je dejal, a obenem izrazil prepričanje, da v Sloveniji tako na strani trgovcev kot tudi prebivalcev premoremo dovolj zavedanja o pomenu te teme.

Premika se tudi na področju odpadne embalaže, saj Leben vsakodnevno podpisuje pogodbe za odvoz in nadaljnjo obdelavo embalaže v skladu s spremenjeno uredbo o ravnanju z odpadno embalažo. Že v torek pa naj bi DZ potrdil tudi zakon o interventnem odvozu odpadne embalaže, »s katerim bomo naredili še en korak naprej k ureditvi tega področja,« je dodal.

Odprto je še vprašanje izterjave sredstev za interventni odvoz, je povedal, a ker moramo zagotoviti dobro porabo davkoplačevalskega denarja, mora država vsaj poskusiti izterjati del tega denarja nazaj. Kar se tiče sistemske ureditve pa »so tudi poslanci razumeli, da moramo minimalne sistemske umestitve vključiti že v ta predlog interventnega zakona, da ne bomo imeli podobnih težav konec prihodnjega leta,« je še dodal.

Več iz rubrike

Komentarji: