Vlada ustavlja prodajo Istrabenzovih hotelov na Obali

Država želi Istrabenz Turizem, ki ima v lasti šest hotelov na Obali, vključiti v turistični holding.
Fotografija: DUTB mora po sklepu vlade ustanoviti posebno namensko družbo, na katero bo prenesla pridobljene delnice družbe Istrabenz Turizem. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
DUTB mora po sklepu vlade ustanoviti posebno namensko družbo, na katero bo prenesla pridobljene delnice družbe Istrabenz Turizem. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Vlada je danes kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odločila, da ustavi prodajo delnic družbe Istrabenz Turizem, s katerimi so zavarovane terjatve slabe banke do holdinga Istrabenz. Država želi Istrabenz Turizem, ki ima v lasti šest hotelov na Obali, vključiti v turistični holding.

Vlada se je za unovčitev zavarovanja odločila zaradi kršitev sporazuma o finančnem prestrukturiranju Istrabenza in pogodbe o prestrukturiranju dolgov (MRA), je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja.

»Terjatev je zapadla, kršene so bile tudi druge določbe MRA, predvsem pa so bili zamujeni roki, v katerih bi morala biti terjatev poplačana,« je dodal. Unovčitev zavarovanja bodo po navedbah vladnega urada za komuniciranje izvedli »na način izvensodne prilastitve zastavljenih delnic«.

Unovčitev zavarovanja praktično pomeni, da se postopek prodaje delnic Istrabenz Turizma, ki ima v lasti šest portoroških hotelov, ustavi. DUTB mora po sklepu vlade ustanoviti posebno namensko družbo, na katero bo prenesla pridobljene delnice družbe Istrabenz Turizem.
Vlada se je za ustavitev prodaje delnic Istrabenz Turizma odločila nekaj dni pred iztekom roka za oddajo zavezujočih ponudb. Nezavezujoče ponudbe je sicer oddalo sedem interesentov, med njimi naj bi bil tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je od Istrabenza že kupil stari hotel Palace. Nezavezujočo ponudbo za Istrabenz Turizem so ločeno oddale državne družbe Kad skupaj z Modro zavarovalnico, Sava in SDH.

Več iz rubrike