Vlada: Usklajevanje šesterice strank v sredo

Za danes dopoldne napovedano nadaljevanje usklajevanja koalicijske pogodbe med šestimi strankami pod okriljem Marjana Šarca so prestavili, so potrdili v več strankah. Tako se bodo pogajalci LMŠ, SD, SMC, DeSUS, NSi in SAB znova srečali v sredo.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Kot so pojasnili v več strankah, naj bi bilo razlogov za odpoved današnjega srečanja več. Ena je odsotnost nekaterih predsednikov strank. Predsednik SMC Miro Cerar se denimo kot premier, ki opravlja tekoče posle, udeležuje vrha berlinskega procesa v Londonu. Manjkala naj bi danes tudi prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednica SAB Alenka Bratušek.

Prav tako bi jih danes priganjala izredna seja DZ, ki se začne opoldne in na kateri bodo obravnavali predlog o dopolnitvah zakona o zdravniški službi.

Morebitne partnerice pa naj bi si želele še dan več tudi zato, da pregledajo osnutek koalicijske pogodbe, ki so ga prejele v ponedeljek in naj bi bil rezultat strankarskih usklajevanj v minulem tednu. Zvečer se bo o tem, ali je omenjeni osnutek dovolj dobra podlaga za nadaljevanje pogovorov o morebitni koaliciji, izrekal tudi izvršilni odbor NSi. Tako tudi ostalih pet strank čaka na prve signale organov te stranke o tem, ali bo možno vlado sestaviti z NSi ali ne. Končno odločitev bosta sicer sprejemala svet stranke in članstvo na internem referendumu.

Tako v NSi kot v drugih strankah bi si sicer v koalicijski pogodbi želeli še nekaj več konkretnosti. Med drugim pričakujejo časovnico za sprejem nekaterih ukrepov pa tudi konkretnejše predloge, kako priti do dogovorjenih ciljev.

V osnutku sicer še manjkajo tudi nekateri izračuni in dan brez pogajanj naj bi izkoristili tudi za to. Za ocene posameznih ukrepov so prosili tudi dosedanjo ministrico za finance Matejo Vraničar Erman.

Več iz rubrike