Vlada sprejema rebalans

Manj kot štiri mesece pred koncem leta bo vlada danes po napovedih sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna.
Fotografija: Z rebalansom se bodo odhodki povečali za 600 milijonov evrov na 14,6 milijarde evrov, prihodki pa bodo tudi zaradi visoke inflacije načrtovani v višini 12,5 milijarde evrov oz. približno milijardo evrov višje. foto: Hočevar Uroš
Odpri galerijo
Z rebalansom se bodo odhodki povečali za 600 milijonov evrov na 14,6 milijarde evrov, prihodki pa bodo tudi zaradi visoke inflacije načrtovani v višini 12,5 milijarde evrov oz. približno milijardo evrov višje. foto: Hočevar Uroš

Manj kot štiri mesece pred koncem leta bo vlada danes po napovedih sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna ter ga poslala v potrditev v DZ.

Z njim se bo poraba proračunskih porabnikov povečala za 600 milijonov evrov na rekordnih 14,6 milijarde evrov, precej višji od zdaj načrtovanih naj bi bili tudi prihodki.

DZ je letošnji proračun sprejel novembra lani, ko je odhodke določil pri nekaj manj kot 14 milijardah evrov, prihodkov pa je predvidel 11,5 milijarde evrov.

A kot je pred dnevi povedal finančni minister Klemen Boštjančič, sta prejšnja vlada in DZ po sprejetju proračuna sprejela še za več kot eno milijardo evrov dodatnih obveznosti, hkrati pa mora nova vlada sprejemati ukrepe za blažitev draginje.

Vlada je tako pred tremi tedni začasno zadržala izvrševanje proračuna, zdaj pa je ministrstvo za finance s proračunskimi uporabniki uskladilo predlog rebalansa.

Pri tem pa nihče od proračunskih porabnikov ne bo prejel manj, kot je predvidel, je zatrdil Boštjančič, ki je ob nastopu mandata naletel na prazno proračunsko rezervo.

Z rebalansom se bodo odhodki povečali za 600 milijonov evrov na 14,6 milijarde evrov, prihodki pa bodo tudi zaradi visoke inflacije načrtovani v višini 12,5 milijarde evrov oz. približno milijardo evrov višje. Proračunski primanjkljaj se bo tako nekoliko znižal, a ostal nad dvema milijardama evrov. Zaradi izredno zahtevnih razmer na trgu energentov Boštjančič tudi še prihodnje leto ne pričakuje uravnoteženega proračuna.

Več iz rubrike