Vlada se je odpovedala obdavčitvi regresa

Davčno ugodnejša obravnava regresa za letni dopust bo veljala že za davčno leto 2019.
Fotografija: Po glasovanju v DZ in potrditvi novih ministrov vlada zopet v popolni zasedbi. Po predlogu, ki so ga danes sprejeli v vezi z regresom, bo regres že to leto prispevkov oproščen do višine 70 odstotkov povprečne plače. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Po glasovanju v DZ in potrditvi novih ministrov vlada zopet v popolni zasedbi. Po predlogu, ki so ga danes sprejeli v vezi z regresom, bo regres že to leto prispevkov oproščen do višine 70 odstotkov povprečne plače. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Vlada je danes sprejela predloga sprememb zakonov o dohodnini in pokojninskem ter invalidskem zavarovanju, s katerima se regres za letni dopust v višini do 100 odstotkov povprečne plače razbremenjuje dohodnine in prispevkov za socialno varnost.

Razbremenitev bo veljala že za tekoče davčno leto.

»Držali smo obljubo in sprejeli predloga novel zakonov - o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o dohodnini - za razbremenitev regresa že v letu 2019,« je vlada sporočila prek Twitterja.S predlogom novele zakona o dohodnini je predvideno, da se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva regres za letni dopust do višine 100 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji, pri čemer se pri določanju tega zneska upošteva zadnji podatek statističnega urada. Davčno ugodnejša obravnava regresa za letni dopust se določa že za davčno leto 2019, predlagana zakonska novela pa predvideva tudi postopek vračila že odtegnjene oz. odmerjene akontacije dohodnine v tem letu.

S predlogom sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pa se spreminja zavarovalna osnova za plačilo prispevkov za socialno varnost od regresa za letni dopust, tako da se po novem prispevki plačujejo le od zneska regresa za letni dopust, ki presega 100 odstotkov povprečne plače zaposlenih v Sloveniji za predpretekli mesec. Sedaj je regres prispevkov oproščen do višine 70 odstotkov povprečne plače.

Podobno kot pri spreminjanju zakona o dohodnini se tudi v tem primeru način postopanja glede plačila prispevkov za socialno varnost od regresa za letni dopust, ki je bil oz. bo izplačan letos.

Kot piše v obeh predlogih zakonov, vlada s predlaganimi ukrepi zasleduje cilj razbremenitve prejemkov iz naslova delovnega razmerja ter povišanje razpoložljivega dohodka delavcem, ki jim delodajalci izplačujejo regres za letni dopust v višini, ki je višja od zakonsko predpisane (v višini minimalne plače). S tem se po navedbah vlade zasleduje tudi cilj povečanja mednarodne konkurenčnosti Slovenije, višjo potrošnjo ter spodbuja izplačila višjih regresov za letni dopust tistih družbam, ki se za to same odločijo.

Gre sicer za prvi ukrep v okviru predstavljenih davčnih sprememb. Ekonomsko-socialni svet je namreč prejšnji teden soglašal, da se davčna razbremenitev regresa s ciljem čimprejšnjega sprejema izvzame iz paketa sprememb, o ostalih pa bodo socialni partnerji iskali soglasje znotraj posebne pogajalske skupine.

Več iz rubrike