Vlada iz upravnega odbora DUTB odpoklicala Juharta, namesto njega Tomaž Besek

Razlog je zgodba s prodajo zemljišča za tovarno družbe Lonstroff v Logatcu. Besek bo mandat nastopil v soboto.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

Vlada je iz upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odpoklicala predsednika Miha Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Tomaža Beska. Razlog je zgodba s prodajo zemljišča za tovarno družbe Lonstroff v Logatcu. Besek bo mandat nastopil v soboto.

Kot je po seji vlade povedal minister za finance Andrej Bertoncelj, je vlada sklep o odpoklicu Juharta sprejela na podlagi poročil, ki ugotavljajo, da so bile pri prodaji zemljišča, na katerem tovarno gradi švicarski Lonstroff, storjene nepravilnosti in nespoštovanje internih aktov.

Vlada se je odločila za odpoklic predsednik upravnega odbora, ker je najbolj odgovorna oseba v DUTB in je odgovoren za usklajevanje med neizvršnimi in izvršnimi direktorji, je povedal minister.

Z DUTB so sporočili, da Juhart »o razlogih za odpoklic z mesta predsednika upravnega odbora DUTB uradno še ni seznanjen, zato svojega odpoklica zaenkrat ne more komentirati«.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, gre pri nepravilnostih »zlasti za neskladnosti z internimi akti DUTB in veljavno zakonodajo ter neustrezno delovanje notranjih mehanizmov kontrol, kar je privedlo do oškodovanja premoženja DUTB pri izvedbi tega posla«.

»Po mnenju vlade je evidentno, da niso bili spoštovani interni akti DUTB ter veljavna zakonodaja, kar je mogoče povezati z namenom, da se oškoduje vrednost premoženja DUTB,« so zapisali.

Mnoge nepravilnosti

Vlada meni, da je očitno, da je upravni odbor DUTB ministrstvu za finance prikrival ugotovljene nepravilnosti in ni zagotovil pravočasnega celovitega poročanja ter tudi ne celovitega odziva na izsledke forenzične preiskave. Očitno je tudi, da upravni odbor ni pravočasno ukrepal glede na ugotovljene nepravilnosti.

»Omenjene ugotovitve kažejo, da v delovanju DUTB obstajajo resne pomanjkljivosti, ki preprečujejo učinkovito delovanje DUTB in maksimiziranje vrednosti prevzetih sredstev pri njihovi prodaji,« pravi vlada.

Vlada kot skupščina DUTB upravnemu odboru DUTB naložila, da nemudoma izvede ukrepe za zagotovitev skladnega, učinkovitega, gospodarnega in preglednega poslovanja DUTB, vključno z ugotavljanjem odgovornosti vpletenih.

Minister je napovedal, da bo vlada v kratkem imenovala še četrtega neizvršnega direktorja DUTB, je pa to v pristojnosti gospodarskega ministrstva.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: