Tanja Skaza: Direktorji, ukrotite svoj ego (VIDEO)

Kaja Kovič
Tanja Skaza. Foto Uroš Hočevar

Tanja Skaza je javno sporočila, da zaključuje poslovno pot direktorice družinskega podjetja Plastika Skaza. Kako se s tem sooča? Kako je odločitev povezana z egom? Zakaj bi morali vsi direktorji ukrotiti svoj ego?

Tanja Skaza je javno sporočila, da zaključuje poslovno pot direktorice družinskega podjetja. Na novinarski konferenci v Srebrnem salonu hotela Union v Ljubljani je oznanila, komu bosta s soprogom zaupala vodenje njunega podjetja. To sta dr. Robert Agnič in Bart Stegeman (oba prihajata iz podjetja), medtem ko Igor in Tanja Skaza ostajata 98-odstotna lastnika podjetja, ki ni naprodaj, in bosta v prihodnje opravljala nadzorniško funkcijo. Za Svet kapitala je Tanja Skaza komentirala: »Ne le, da moramo biti lastniki družinskih podjetij tako čustveno kot tudi karierno in poslovno pripravljeni na prenos upravljanja, tudi podjetje mora dozoreti za to, da ga prevzamejo nove generacije managerjev.«

Tanja Skaza z novo knjigo, ki jo je naslovila Spremembe vredna in jo bo javnostim predstavila 10. oktobra v hotelu Intercontinental v Ljubljani, stopa na novo pot. Ta vključuje tudi prenos znanja in izkušenj, motivacijske pogovore, izobraževanja in še mnogo več. Več o njeni novi vlogi pa bo medijem razkrito na posebni novinarski predstavitvi, ki jo pripravlja na dan predstavitve knjige, ob 16. uri. Vabila uredništvom bodo pravočasno poslana.
 


Kako se Tanja Skaza sooča z občutki ob predaji mesta direktorice?

"Z možem predajava zdravo podjetje v roke dvema dobrima osebama. Glede odločitve sva pomirjena, ker živimo iste vrednote in imamo enako vizijo za prihodnost," zagotovi.
Vseeno pa je bila postavljena pred pomembno odločitev, ob kateri je trpel tudi ego, jo pobaramo.

"Vsako podjetje, ki raste, ima voditelja z močnim egom. Le-ta ga žene naprej, da je podjetje uspešno in močnejše. Ko pa nekega dne direktor svoj ego pusti na strani, spozna pravo kvaliteto delovanja podjetja. To so ljudje, ki ustvarjajo dobro zgodbo. Takat bolj čisto in iskreno vidi, da ni edini, ki si želi uspeha, ampak vsi zaposleni. Slednji niso le delali v službi, ampak soustvarjali zgodbo. Dirkektorji nismo najpametnejši ljudje v podjetju," zagotovi Skaza.

image
Bart Stegeman, Tanja Skaza in dr. Robert Agnič.  Foto Uroš Hočevar


Nasvet za direktorje: Pustite svoj ego doma


"Prej, ko boste pustili ego doma in prišli med svoje ljudi samo kot iskren ter nežen človek, prej se vam bodo začele dogajati dobre stvari," razloži nekdanja direktorica podjetja.


Kako ukrotiti ego?

Ker pa se naloga zdi lažja, kakor je v resnici, je Skaza povedala, kako se lotiti te naloge. "Ne iščite več vzrokov zunaj sebe, npr. zakaj niste uspešni, ampak bodite iskreni, poslušajte srce, verjamite in zanašajte se nase. Ko sem enkrat dala izgovore na stran, sem spoznala, da sem odgovorna jaz. Morda se je kdaj pripetilo, da nisem na pravilen način podala informacij, ali pa dala napačnim ljudem napačne naloge in obremenitve, včasih smo različni ljudje enostavno drugače gledali na pričakovanja. In tu je točka, na kateri je potrebno spustiti vajeti, zadihati in poslušati srce, ne ega."


Nova karierna pot: Osredotočanje na ženske
 NOVA DIREKTORJA PODJETJA:
Dr. Robert Agnič je v podjetju Plastika Skaza je zaposlen od leta 2017, prvotno na funkciji Tehničnega direktorja, kjer je pomagal doseči boljše rezultate na področju produktivnosti in kakovosti izdelkov, stroškovne učinkovitosti in prihrankov na nivoju podjetja ter izvedel  reorganizacijo oddelkov proizvodnje, vzdrževanja in razvoja ter uvedbo oddelka raziskav in inovacij. S 1.7.2019 je prevzel pozicijo Izvršnega direktorja.
 
Bart Stegeman ima skoraj 10 let izkušenj na odgovornih položajih upravljanja in vodenja oskrbovalnih verig v različnih podjetjih, pa tudi na področju energijske učinkovitosti v danski družbi Danfoss, kjer je vodil oddelek za planiranje, proizvodno načrtovanje in nadzor zalog. Bogate izkušnje v maloprodaji si je pridobil v največji tehnični maloprodajni družbi v Sloveniji Big Bang, kjer je bil osredotočen na optimizacijo različnih poslovnih procesov. Med njimi je bil pomemben razvoj servisnega programa za belo tehniko prodorne blagovne znamke BEKO. Njegove predhodne naloge so bile povezane z mednarodnim svetovanjem v IT rešitvah, pri nadzoru zalog, podatkovnem rudarjenju in glede 3D programske opreme.


 
Več iz rubrike