VIDEO: Francozu, ki je letel nad Parizom, spodletel let nad Rokavskim prelivom

Francoskemu izumitelju Frankyju Zapati je danes spodletel poskus preleta čez Rokavski preliv z njegovo posebno lebdečo desko, imenovano Flyboard Air. Strmoglavil je v morje in za zdaj ostal brez izpolnjenih sanj o tem, da bo s svojim futurističnim izumom postal novi pionir letalstva. A puške nikakor ni vrgel v koruzo.
Fotografija: Zapata med vojaško parado ob francoskem državnem prazniku 14. julija, ko je s svojo desko poletel nad Parizom. REUTERS
Odpri galerijo
Zapata med vojaško parado ob francoskem državnem prazniku 14. julija, ko je s svojo desko poletel nad Parizom. REUTERS

Štiridesetletnega Zapato, nekdanjega prvaka v vožnji z vodnimi skuterji, so morali reševalci potegnili iz Rokavskega preliva. Vanj je strmoglavil, potem ko je njegova lebdeča deska udarila v na ladji nameščeno ploščad, na kateri je skušal pristati, da bi si priskrbel gorivo, je za televizijo BFMTV povedal njegov sodelavec Stephane Denis, navaja nemška tiskovna agencija dpa.
Kot so še povedali v njegovi ekipi, postopka Zapata ni mogel izvesti, zato so prelet odpovedali. Že vnaprej je bilo sicer znano, da bo ta postopek eden izmed najtežavnejših delov podviga.

Zapatova deska se napaja s kerozinom, ki ga ima izumitelj s seboj v nahrbtniku. Pri sebi ga je imel 47 kilogramov, kar bi bilo dovolj le za del poti. Zato bi moral sredi Rokavskega preliva dvigniti nov nahrbtnik s kerozinom, s katerim bi lahko nato prispel do cilja.

Kot so še povedali v njegovem spremstvu, se Zapata počuti dobro in bo Rokavski preliv kmalu skušal preleti znova. "En neuspeh ga ne bo ustavil," je poudarila tudi soproga izumitelja Krystel, ki je sicer priznala, da je Zapata razočaran. A dodala je, da bo morda že kmalu sledil nov poskus, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zapata je danes iz kraja Sangatte na severu Francije uspešno vzletel, pristati pa je nameraval nekje okoli britanskega Dovra. Polet, dolg 35 kilometrov, naj bi trajal 20 minut. Zapata je želel leteti med 15 in 20 metrov nad morsko gladino, in sicer s povprečno hitrostjo 140 kilometrov na uro.Tisti, ki so si danes prišli ogledati vzlet leteče naprave, so bili priča prizoru, ki jih sicer za zdaj spremljamo le v znanstveno-fantastičnih filmih. Zapata, oblečen v posebno obleko, s čelado in igralno ročico v roki, s katero nadzira svojo desko, je ob vzletu švignil v nebo.

Očividci so lahko z odprtimi usti spremljali, kako hitro se je Zapata dvignil, poletel nad morjem, zelo kmalu pa postal le pikica na obzorju.

Zapata je današnji dan za svoj podvig izbral v poklon preteklim pionirjem letalstva. Francoz Louis Bleriot je 25. julija 1909, pred 110 leti torej, prvič z letalom preletel Rokavski preliv.Zapata si je že pred tem podvigom prislužil sloves, saj je med vojaško parado ob francoskem državnem prazniku 14. julija s svojo desko poletel nad pariškim trgom Concorde, pred očmi svetovnih voditeljev, med njimi francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemške kanclerke Angele Merkel.

Francoska obrambna ministrica Florence Parly je tedaj povedala, da se za njegovo napravo zanima tudi francoska vojska.

Zapatova deska se napaja s kerozinom, ki ga ima izumitelj s seboj v nahrbtniku. REUTERS
Zapatova deska se napaja s kerozinom, ki ga ima izumitelj s seboj v nahrbtniku. REUTERS

Več iz rubrike