Vetrna energija je najcenejša oblika energije

Tik pred odprtjem vetrne elektrarne Krivača smo se pogovarjali s predsednikom naložbenega odbora sklada Alfi Green.
Fotografija:
Odpri galerijo

V nadaljevanju preberite:

Koliko časa je trajala gradnja vetrnic v Srbiji?

Ivicom Holding se je lotil razvoja projekta in pridobivanja dovoljenj že leta 2009. Običajno bi razvoj in gradnja tovrstnega projekta trajala od pet do sedem let.

Sama gradnja vetrnega parka Krivača pa je bila končana v zelo kratkem času, v dobrih dveh letih. Vetrni park z močjo 105,6 MW ima 22 najsodobnejših vetrnic, posejanih na območju, velikem kar 56 kvadratnih kilometrov. Zgradili smo kar 30 kilometrov novih cest in 40 kilometrov daljnovodov ter novo razvodno transformatorsko postajo. Srbija je s spremembo zakonodaje leta 2021 naredila res velik korak proti večji integraciji obnovljivih virov energije. Vetrni park Krivača je kot prvi tržni projekt postal tudi mejnik in referenca za nove tovrstne projekte.

Ste naleteli na kakšno težavo?

Projekt je bil razvit in realiziran v obdobju nenehnih sprememb, tako na področju zakonodaje kot na področju razvoja tehnoloških rešitev, okoljskih zahtev, sprememb cen opreme in elektrike, tudi obrestnih mer pri bankah. Ves čas izvajanja projekta smo temu namenjali veliko pozornosti in smo k sodelovanju povabili mednarodne strokovnjake na področju okolja in drugih vidikov projekta. Naredili smo natančne analize in študije vseh ključnih aspektov projekta ter v razvoj vključevali tudi lokalno skupnost. Na ta način smo sproti izvajali ukrepe za zmanjšanje tveganj in s tem poskrbeli, da je projekt gladko tekel. Gre namreč za res velik projekt, z močjo 105,6 MW, za primerjavo, v Sloveniji je vse skupaj trenutno inštaliranih le 3 MW vetrne energije. Že od samega začetka smo tesno sodelovali z lokalno skupnostjo, veliko pozornosti pa smo namenili skrbi za okolje, saj je projekt razvit skladno z mednarodnimi zelenimi standardi.

 

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike