Veter je prehitel premog v evropski energetiki

Skoraj devet desetin nove energije, ki je lani prišla v evropsko omrežje, je bilo proizvedene z obnovljivimi viri
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Stara celina se vse hitreje odreka fosilnim gorivom kot glavnemu viru električne energije, kažejo podatki za lansko leto, ko je skoraj 90 odstotkov na novo dodane električne energije prišlo iz obnovljivih virov

Vendar pa voditelje evropskih držav skrbi, ker ni videti dovolj politične podpore prehodu s fosilnih goriv na obnovljive vire po letu 2020, ko potečejo zaveze EU v zvezi z obnovljivimi viri EU.

Od 24,5 gigavata novih zmogljivosti, ki so bile lani zgrajene v EU, je kar 21,1GW (86 odstotkov) vetrnih, solarnih, elektrarn na biomaso ali hidroelektrarn. To je preseglo prejšnji rekordni delež, 79 odstotkov vseh novih virov, ki je bil dosežen v letu 2014.

Prvič v zgodovini so elektrarne na veter presegle polovico vseh novoinštaliranih zmogljivosti. Tako je veter prehitel premog in postal drugi najpomembnejši vir elektrike za zemeljskim plinom.

Več iz rubrike

aktualno

Vladimir Putin vse bolj vznemirjen

Vrnitev Alekseja Navalnega. Razkrita skrivna palača. Na desetine uličnih protestov. Na platformi Tiktok se trgajo plakati s Putinovo podobo. Športne zvezde o tem javno govorijo, … Putinu stvar…

aktualno

Davos 2021: Pred nami so neizogibne spremembe

Letos se odvija že 51. Svetovni gospodarski forum. Tokrat v virtualni obliki. Poudarek je predvsem na življenju po pandemiji.

aktualno

Študija razkriva posredne posledice boja proti epidemiji na otrocih

Ukrepi za boj proti širjenju epidemije covid-19 posredno povzročajo tudi poslabšanje vida, dokazuje raziskava med več kot 120.000 šolarji na Kitajskem, katerih vid se je lani poslabšal precej bolj ko…

aktualno

Na Hrvaškem gradijo največjo »zeleno« jadrnico na svetu

Brodosplit bo zgradil največjo trijamborno jadrnico na električni pogon, ki bo dosegla ničelni ogljični odtis. Gre za izreden tehnološki napredek.

Komentarji: