Veste kakšen je ogljični odtis sendviča?

Med največjimi »sovražniki« je v Veliki Britaniji vnaprej pripravljen sendvič z jajci, šunko in klobaso. Znanstveniki so ugotovili, da je glavna težava življenjski cikel sendviča – proizvodnja sestavin, pakiranje, hranjenje v hladilniku in embalaža, je poročal britanski časnik Guardian.
Preučili so 40 vrst sendvičev, receptov in kombinacij in ugotovili, da ima največji ogljični odtis sendvič s svinjino (šunko, slanino ali klobaso) ter sendviči s sirom ali rakci.
Predvidevajo, da vnaprej pripravljeni sendviči, ki so tudi visoko kalorični, prispevajo 1441 gramov ogljikovega dioksida. Slednje je enakovredno 19-kilometrski vožnji 12 avtomobilov.
V nasprotju z industrijskimi, imajo doma narejeni sendviči s šunko in sirom najmanjši ogljični odtis. Ugotavljajo, da bi z doma narejenimi sendviči lahko emisije ogljikovega dioksida zmanjšali za polovico v primerjavi s predpakiranimi sendviči, ki jih kupimo v trgovini.
Po podatkih britanske zveze za sendviče, na Otoku letno pojedo več kot 11,5 milijard sendvičev. Polovico jih prodajo v supermarketih, na bencinskih črpalkah in drugih trgovinah. Profesorica Adisa Azapagic je izračunala, da sendviči v Veliki Britaniji letno pridelajo 9,5 milijona ton ogljikovega dioksida, kar je enakovredno povprečni rabi 8,6 milijona avtomobilov.
Študija pravi, da bi z zmanjšanjem količine sestavin v sendvičih, zmanjšali ogljični odtis. Izogibali bi se lahko solati, paradižniku, siru in mesu, saj imajo višji ogljični odtis.
Več iz rubrike
Trajnost je odgovor tudi na nihanje cen energije
Povečal se je delež podjetij, ki merijo ogljični odtis, zmanjšal pa se je delež podjetij, ki postavljajo cilje razogljičenja.
Direktor je odgovoren za svoje odločitve
Po pojasnilih 2TDK jih obravnava neodvisni zunanji nadzorni inženir.