Veste kakšen je ogljični odtis sendviča?
Med največjimi »sovražniki« je v Veliki Britaniji vnaprej pripravljen sendvič z jajci, šunko in klobaso. Znanstveniki so ugotovili, da je glavna težava življenjski cikel sendviča – proizvodnja sestavin, pakiranje, hranjenje v hladilniku in embalaža, je poročal britanski časnik Guardian.
Preučili so 40 vrst sendvičev, receptov in kombinacij in ugotovili, da ima največji ogljični odtis sendvič s svinjino (šunko, slanino ali klobaso) ter sendviči s sirom ali rakci.
Predvidevajo, da vnaprej pripravljeni sendviči, ki so tudi visoko kalorični, prispevajo 1441 gramov ogljikovega dioksida. Slednje je enakovredno 19-kilometrski vožnji 12 avtomobilov.
V nasprotju z industrijskimi, imajo doma narejeni sendviči s šunko in sirom najmanjši ogljični odtis. Ugotavljajo, da bi z doma narejenimi sendviči lahko emisije ogljikovega dioksida zmanjšali za polovico v primerjavi s predpakiranimi sendviči, ki jih kupimo v trgovini.
Po podatkih britanske zveze za sendviče, na Otoku letno pojedo več kot 11,5 milijard sendvičev. Polovico jih prodajo v supermarketih, na bencinskih črpalkah in drugih trgovinah. Profesorica Adisa Azapagic je izračunala, da sendviči v Veliki Britaniji letno pridelajo 9,5 milijona ton ogljikovega dioksida, kar je enakovredno povprečni rabi 8,6 milijona avtomobilov.
Študija pravi, da bi z zmanjšanjem količine sestavin v sendvičih, zmanjšali ogljični odtis. Izogibali bi se lahko solati, paradižniku, siru in mesu, saj imajo višji ogljični odtis.
Več iz rubrike
Zgodba avtomobilskega dobavitelja v postopku transformacije
Zapleten proces prehajanja iz klasičnih montažnih postopkov v nove proizvodne procese
Razbijamo mite: kako resnično voditi finance podjetja
Ste podjetnik, ki skrbi za finance v podjetju? Če vas zanima, kako do finančne varnosti in uspešnosti, se prijavite na brezplačni webinar Bilance niso finance.