Velika podjetja v skupno zavezništvo proti plastičnim odpadkom

Zavezništvo bo delovalo kot neprofitna organizacija, ki bo združevala podjetja iz celotne svetovne vrednostne verige plastike in potrošniških izdelkov.
Fotografija: oceani polni plastike
Odpri galerijo
oceani polni plastike

Skupina skoraj 30 podjetij je minuli teden ustanovila svetovno zavezništvo, katerega namen je pospešeno iskanje rešitev za zmanjševanje in odpravljanje slabega ravnanja s plastičnimi odpadki v okolju, zlasti v oceanih. V naslednjih petih letih nameravajo v iskanje rešitev vložiti 1,5 milijarde dolarjev.

Zavezništvo za odpravo plastičnih odpadkov (The Alliance to End Plastic Waste - AEPW) bo razvijalo in spodbujalo nove rešitve za zmanjševanje in obvladovanje plastičnih odpadkov, kar vključuje tudi iskanje rešitev za uporabljeno plastiko in pomoč krožnemu gospodarstvu.

Raziskave, ki jih je izvedla organizacija Ocean Conservancy, kažejo, da plastika v oceanu večinoma izvira iz odpadkov na kopnem. Večina plastičnih odpadkov se razširi po rekah, največjo količino pa beležijo v 10 največjih svetovnih rekah, predvsem v Aziji in Afriki. Veliko teh rek teče skozi gosto poseljena območja, ki nimajo ustrezne infrastrukture za zbiranje in recikliranje, opozarjajo v zavezništvu.AEPW bo zato ukrepal tam, kjer je to najbolj potrebno. »Ukrepi vključujejo projekte, ki prispevajo k rešitvam na štirih ključnih področjih: razvoj infrastrukture za zbiranje in ravnanje z odpadki ter povečanje recikliranja; inovacije za pospeševanje in povečanje novih tehnologij, ki olajšajo recikliranje in predelavo plastike ter ustvarjajo vrednost uporabljene plastike; izobraževanje in vključevanje vlad, podjetij in skupnosti za aktivacijo ukrepov in čiščenje koncentriranih površin plastičnih odpadkov v okolju, zlasti glavnih odpadnih odvodov, kot so reke, ki prenašajo odpadke s kopnega v ocean,« so zapisali.
»Strinjamo se, da plastični odpadki ne sodijo niti v naše oceane niti v katero koli drugo okolje. To je zapleten in resen globalni izziv, ki zahteva hitro ukrepanje in močno vodstvo,« je poudaril generalni direktor podjetja Procter & Gamble in predsednik AEPW David Taylor.

Zavezništvo bo delovalo kot neprofitna organizacija, ki bo združevala podjetja iz celotne svetovne vrednostne verige plastike in potrošniških izdelkov: proizvajalce kemikalij in plastike, podjetja široke potrošnje, trgovce na drobno, predelovalce in podjetja za ravnanje z odpadki. Sodelovalo bo z vladami, medvladnimi organizacijami, akademiki, nevladnimi organizacijami in civilno družbo.

Ustanovni člani AEPW so BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Phillips Chemical Company, Clariant, Covestro, CP Group, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corporation USA, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, Nova Chemicals, OxyChem, Procter & Gamble, Reliance Industries, Sabic, Sasol, Shell, Suez, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total, Veolia in Versalis (Eni).

Več iz rubrike