Velika ameriška podjetja tudi letos prekašala evropska

Največjih 300 evropskih podjetij je lani tako po gibanju prihodkov kot dobička iz poslovanja znova zaostalo za ameriškimi tekmeci. Ti so uspeli prihodke povečati za 1,2 odstotka, medtem ko so se prihodki evropskih podjetij v povprečju znižali za 1,6 odstotka, kaže ta teden objavljena študija svetovalne družbe Ernst&Young.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Ameriška podjetja so v prednosti že nekaj časa, to pa v svetovalni družbi pripisujejo temu, da je ameriško gospodarstvo bolj sodobno, predvsem pa je v njem več velikih predstavnikov t. i. nove ekonomije, torej podjetij iz panoge informacijsko-komunikacijske tehnologije. V Evropi medtem v večji meri prevladujejo podjetja iz tradicionalnih industrijskih panog.

Največjih 300 evropskih podjetij je lani ustvarilo skupno 6700 milijard evrov prihodkov in dobiček iz poslovanja v višini 576 milijard evrov. Na drugi strani Atlantika je najmočnejša tristoterica medtem ustvarila 8400 milijard evrov prihodkov in 970 milijard evrov dobička iz poslovanja, kaže študija, ki jo je povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Na prihodkovni strani so ameriška podjetja evropska tako prekašala za četrtino, po dobičku pa so bila boljša za 68 odstotkov. Po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA so bila ameriška podjetja tudi sicer bolj dobičkonosna, saj so uspela v dobiček pretvoriti 12,7 odstotka prihodkov, evropska pa 9,8 odstotka.

Absolutni zmagovalec po dobičku iz poslovanja je ameriški tehnološki velikan Apple, ki ga je lani ustvaril za 60 milijard dolarjev (54,6 milijarde evrov). To je približno toliko kot pet največjih evropskih podjetij skupaj.

Applu na ameriški lestvici sledi multinacionalka Berkshire Hathaway milijarderja Warrena Buffetta, ki je lani ustvarila 34 milijard dolarjev dobička iz poslovanja. Poleg njiju ameriško lestvico sestavljajo še Verizon, AT&T, Wal-Mart Stores, Alphabet, Johnson & Johnson, Microsoft, Gilead Sciences in Comcast.

Rocheju med evropskimi podjetji po dobičku sledijo Daimler, Nestle, Anheuser-Busch InBev, BMW, Deutsche Telekom, Rosneft, Enel, Siemens in Unilever.

Premoč ameriških podjetij dokazuje tudi dejstvo, da se farmacevtski koncern Roche s 13 milijard evrov dobička v ZDA sploh ne bi uvrstil v prvo deseterico.

Več iz rubrike