Velik potencial za Slovenijo v blockchain tehnologiji

Na okrogli mizi Izzivi Slovenije 2020 so gostje razpravljali o pomenu, razvoju in ureditvi blockchaina v sodobni družbi. Govorci so se večinoma strinjali s tem, da ta tehnologija za Slovenijo predstavlja velik potencial, pa tudi mnogo izzivov, predvsem na področju regulacije.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Tehnologija blockchain oz. tehnologija veriženja blokov se je razvila s prodorom kripto valute Bitcoin. Omogoča šifriran digitalni zapis vseh kadarkoli opravljenih transakcij z izbrano digitalno valuto in na ta način onemogoča dvojno uporabo istega kovanca.

"Uspešna slovenska podjetja na področju uporabne tehnologije veriženja blokov se že uvrščajo med vodilne razvijalce digitalnih investicijskih platform na svetu in zato želimo Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU. V sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo so na ministrstvu za javno upravo tako oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike," je v uvodnem nagovoru na dogodku povedal premier Miro Cerar.

"Bistvo blockchaina je, da spreminja, kako v gospodarstvu poteka izmenjava informacij. Poudarek je predvsem na tem, da se s pomočjo te tehnologije tretji posrednik izloča iz igre. Blockchain spreminja tudi same informacijske tehnologije v smislu shranjevanja podatkov, izdajanja informacij, pa tudi na drugih področjih," je izpostavil profesor ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko Matjaž Branko Jurič. Širši prodor na trg, razvoj in implementacijo blockchaina je po njegovem prepričanju zaradi njegove izjemne pomembnosti praktično nemogoče zaustaviti.

Vodja Blockchain Think Tanka Peter Merc je ob tem opozoril, da se "vse ustavi pri regulativi". Ob tem so se gostje strinjali, da vse skupaj čaka še veliko izzivov, preden bo mogoče to tehnologijo učinkovito vpeljati v pravni okvir države.

"Kriptovalute potencialno ogrožajo bančni sistem, ki pa ogroža že sam sebe. Bank, kot jih poznamo danes, v prihodnosti zagotovo ne bo več, saj se bodo digitalizirale. Najslabše pri tem je, da od drugih pričakujemo smernice o tem, kam naj gremo sami," je povedal Jaka Vandal, direktor Hranilnice Lon, v kateri so že integrirali Bitcoin kupone.

Precej zaskrbljenosti sproža tudi to, da bi digitalne valute lahko omogočale lažje pranje denarja. Odvetnik Nejc Novak je glede tega zatrdil, da je velike vsote denarja bistveno lažje oprati preko bank in tako tehnologija veriženja blokov morda predstavlja rešitev na tem področju.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: