Predstavitvena informacija

Vedno vlagajte v ljudi, in ne v produkte

Intervju z investitorjem in podjetnikom Jerryjem Colonno.
Fotografija: Kakšni so pravi odnosi med vlagatelji in podjetniki? FOTO: Saša Inkubator
Odpri galerijo
Kakšni so pravi odnosi med vlagatelji in podjetniki? FOTO: Saša Inkubator

Jerry Colonna je eden zgodnjih investitorjev v Twitter, Geocities, Lycos in Gamesville, ki ga podjetniki cenijo zaradi velikih motivacijskih sposobnosti in specifičnega pogleda na posel. Jerry je izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Reboot.io, podjetja za trening in razvoj vodstvenih kadrov s ciljem, da boljši ljudje postanejo boljši voditelji. Jerryja smo povabili k Šoli za vlagatelje, programu, ki ga je Slovenski podjetniški sklad pripravil za vse nadobudne vlagatelje tveganega kapitala. Z njimi je Jerry delil svoje izkušnje in prepričanja o tem, kakšni so pravi odnosi med vlagatelji in podjetniki.
 
Kaj je tisto, kar vas je pritegnilo, da ste začeli vlagati v startupe?
Vlaganje v startupe me je pritegnilo predvsem zato, ker prej kot v produkte vlagam v ljudi. Navdušuje me proces ustvarjanja novih produktov – od preproste table do končnega produkta.
 
Zakaj ste se umaknili iz profesionalnega investiranja?
V obleki sem bil vedno videti dobro, ampak se mi enostavno ni več prilegala. Ko sem postavljal svoj tretji investicijski sklad, mi je postalo jasno, da to nisem več jaz, in če želim spremeniti svoje življenje in poiskati samega sebe, moram narediti spremembo tudi na poslovnem področju.
 
FOTO: Saša Inkubator
FOTO: Saša Inkubator
Kdo je po vašem mnenju dober investitor?

Dober investitor je predvsem dober partner, in ne šef. Ko investitor postane član upravnega odbora podjetja, pogosto zavzame držo šefa, tistega, ki ve vse. Ta način sodelovanja je lahko destruktiven, kar vodi v prepad ekipe in investitorja. Tudi bedak lahko zasluži veliko denarja, ampak samo če si pameten partner, postaneš konsistenten in zato uspešen. S prevlado moči lahko podjetju vseeno uspe, ampak tako ustvarimo bedo in za sabo pustimo kup zlomljenega stekla. Dober investitor je tisti, s katerim želi ekipa dnevno sodelovati in ki je pripravljen prevzeti odgovornost.
 
Kje se najpogosteje zalomi?
Največji problem vidim v neiskrenosti, saj so nas že v otroštvu naučili, da ni varno biti to, kar si. In takšni otroci so nato odrasli in dobili moč. Ko naredimo prostor za resnico, postavimo dobre temelje za sodelovanje. Tisti, ki ima moč (investitor z denarjem), nosi tudi odgovornost, da naredi prvi korak. S tem ko se odpremo, dovolimo tudi drugim, da so tisto, kar v resnici so. Le tako lahko spremenimo scenarij, v katerem je investitor tisti, ki ve vse, ekipa pa se pretvarja, da temu verjame, in v nasprotju s tem ustvarimo iskrene in zaupanja vredne odnose. Moj nasvet potencialnim investitorjem je, naj postanejo investitorji, ki bi si jih sami želeli kot podjetniki: premišljeni, ampak ne ukazovalni, vplivni, ampak ne agresivni.
 
Kako se kot investitor odločite, v katero zagonsko podjetje boste investirali?
Razumeti je treba, da se bo večina podjetniških idej spremenila ali pivotirala, zato je pomembno, da investiramo v ljudi, in ne v ideje. Kot angelski investitor sem vedno vlagal v dva tipa startupov – ščurke in gamblerje. Ko govorim o ščurkih, mislim na njihove pozitivne lastnosti, saj so ena redkih živali, ki lahko preživijo tudi jedrsko eksplozijo in bodo vedno našli rešitev. Z vlaganjem v tovrstne startupe je majhna verjetnost, da bo podjetje naredilo velik preboj, ampak hkrati tudi, da bom kot investitor izgubil svoj denar. Na drugi strani lahko t. i. gamblerji zablestijo in investitorju »priigrajo« veliko denarja. Pri njih zato obstaja tudi velika verjetnost, da propadejo in kot investitor svoj vložek izgubim. Zato je pomembno, da ne vložimo samo v eno podjetje, ampak v več različnih.
 
Program Šola za vlagatelje financira Slovenski podjetniški sklad, organizirajo pa ga izkušeni vlagatelji tveganega kapitala iz Kluba Poslovni angeli Slovenije in Kikštarterja v sodelovanju s SAŠA inkubatorjem in Katapultom. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.solazavlagatelje.si ali linkedin strani: https://www.linkedin.com/company/šola-za-vlagatelje
 

Več iz rubrike