Več kot 15-odstotna rast prihodov turistov

Slovenija še naprej ruši turistične rekorde. Junija so v turističnih nastanitvenih objektih našteli skoraj 1,2 milijona turističnih prenočitev, kar je 22 odstotkov več kot junija lani. Število prihodov turistov se je povečalo za 27 odstotkov na 487.000. V polletju je bilo na letni ravni 15,1 odstotka več prihodov in 12,2 odstotka več nočitev.
Fotografija: Blaž Samec
Odpri galerijo
Blaž Samec

V prvih šestih mesecih letošnjega leta so v turističnih nastanitvenih objektih našteli več kot 4,79 milijona turističnih prenočitev, več pa so jih po podatkih statističnega urada našteli tako pri domačih kot tujih turistih.

Tuji turisti so ustvarili 64 odstotka vseh turističnih nočitev (več kot tri milijone), kar je 17 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Prav tako so ustvarili več kot 1,3 milijona prihodov ali 32 odstotkov več kot lani.

Domači turisti so v šestih mesecih ustvarili več kot 1,7 milijona prenočitev ali pet odstotkov več kot v istem mesecu lani ter več kot 610.000 prihodov, kar je 14-odstotna rast glede na junija lani.

Namestnica generalne direktorice urada Karmen Hren je ob predstavitvi statističnih podatkov pojasnila, da je letošnje prvo polletje najuspešnejše doslej, verjetno pa gledamo tudi proti novemu celoletnemu turističnemu rekordu.

Od 487.000 prihodov turistov, ki so jih zabeležili samo v juniju, je bilo skoraj 365.000 prihodov tujih turistov, kar je 32 odstotkov več kot junija lani. Več kot 122.000 je bilo prihodov domačih turistov, kar je glede na šesti mesec lani 14-odstotna rast.

Ključni trgi, od koder so prihajali tuji turisti, ki so junija med tujimi turisti ustvarili največ nočitev pri nas, so bili Nemčija (več kot 139.000 ali 17 odstotkov), Avstrija (11 odstotkov), Italija (10 odstotkov), Velika Britanija in Nizozemska (po pet odstotkov iz vsake) ter Rusija (štiri odstotke).

Več turističnih nočitev kot junija lani so ustvarili turisti z vseh ključnih trgov: tisti iz Nemčije za 85 odstotkov več, iz Rusije za 56 odstotkov več, iz Nizozemske za 45 odstotkov več, iz Avstrije za 42 odstotkov več, iz Velike Britanije za šest odstotkov več in iz Italije za pet odstotkov več.

Hrenova je izpostavila, da še naprej raste tudi število turistov iz neevropskih držav; iz Kanade, Avstralije in ZDA, še posebej pa je bil v prvi polovici leta vidna rast prihodov turistov iz azijskih držav.

V prvi polovici je bilo po besedah Hrenove nočitev turistov iz Kitajske za 50 odstotkov več, iz Južne Koreje za 41 odstotkov več, iz vseh ostalih azijskih skupaj pa za 45 odstotkov več. Največji padec prihoda turistov so medtem zabeležili pri gostih iz Izraela. Slednjih je bilo za tretjino manj v prvi polovici lanskega leta.

Več iz rubrike