V ZDA rekordno visoke cene stanovanj

Cene stanovanj v ZDA so se lani zaradi divje prodajne aktivnosti povzpele na rekordno visoko raven.
Fotografija: V ZDA rekordno visoke cene stanovanj. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
V ZDA rekordno visoke cene stanovanj. Foto: Shutterstock

image_alt
Cene se bodo še naprej višale
Po podatkih Nacionalnega združenja nepremičninskih posrednikov je povprečna prodajna cena stanovanj lansko leto znašala 346.900 dolarjev (311.740 evrov), kar je skoraj 17 odstotkov več kot leto poprej.

Leto 2021 je tako zaznamovano kot najmočnejše prodajno leto po letu 2006, prodanih je bilo namreč 6,12 milijona stanovanj, kar je 8,5 odstotka več kot leta 2020, poročajo tuji mediji.

V prihodnje rast cen bolj zmerna

»Stanovanjski trg je v zadnjem letu doživel spektakularno uspešnost, saj so se povečale tako prodaje kot cene,« je dejal ekonomist Lawrence Yun in dodal, da je ponudba sicer na najnižji ravni.

Do leta 2021 je bilo namreč na voljo veliko manj stanovanj kot prejšnja leta. Decembra je bilo za prodajo namenjenih samo 910.000 stanovanj, navaja CNN.

Strokovnjaki predvidevajo, da se bo v letos prodaja stanovanj na letni ravni nekoliko zmanjšala, saj se bodo hipotekarne obrestne mere zvišale. Yun meni, da bodo cene stanovanj v letu 2022 rasle bolj zmerno, in sicer za 3 do 5 odstotkov, podobno pa naj bi sledilo tudi v letu 2023, ko bo na trgu več ponudbe.

Decembra se je zaradi pomanjkanja ponudb prodaja enodružinskih hiš in stanovanj v primerjavi z novembrom zmanjšala za 4,6 odstotka, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za 7,1 odstotka.

image_alt
Osupljiv dvorec, ki ga ima v lasti Trumpova hči

Za odpravo vrzeli bo potrebnih več let

Slaba ponudba je zmanjšala tudi prodajo cenovno bolj dostopnih stanovanj. Decembra se je v primerjavi z letom prej prodaja stanovanj v cenovnem razredu od 100.000 do 250.000 dolarjev (90.000 do 225.000 evrov) zmanjšala za 23,2 odstotka. Medtem ko se je prodaja dražjih stanovanj (do milijon dolarjev) v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 32,2 odstotka, navaja CNN.

»Še naprej pričakujemo, da se bo leta 2022 upočasnila rast cen in prodaja stanovanj povečala,« je dejal Mike Fratantoni glavni ekonomist pri Združenju bank. Yun pa je ob tem dodal, da so graditelji stanovanj letos že naredili korak naprej k povečanju ponudbe. Vseeno pa bo za odpravo vrzeli, kakršni smo priča v zadnjem času, potrebnih več let.

Foto: Jure Eržen/Delo
Foto: Jure Eržen/Delo

Po poročanju tujih medijev je decembra povprečna cena stanovanj v ZDA znašala 358.000 dolarjev (321.590 evrov), kar je 15,8 odstotka več kot leto prej. Cene so se zvišale po vsej državi, najbolj pa na jugu.

Kaj pa v Sloveniji?

Kot je nedavno poročal STA, so se tudi v Sloveniji lansko leto cene nepremičnin močno zvišale. V tretjem četrtletju so bile cene stanovanj kar za več kot 53 odstotkov višje kot leta 2015. Na rekordno rast so vplivale predvsem cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah v večjih mestih, z izjemo prestolnice.

image_alt
Nepremičnine: Kako jih kupiti za čim manj in prodati za čim več?

Kot še navajajo nekateri mediji, za enkrat zaustavitev rasti cen ne gre pričakovati, vsaj dokler ponudba novih stanovanj ne bo presegla povpraševanja.

Več iz rubrike