V Zagrebu bodo izdelovali za airbuse, boeinge, bombardiere in rolls-royce

Nedaleč od Zagreba bodo do leta 2021 postavili tovarno za proizvodnjo delov za največje proizvajalce letal, kot so Airbus, Boeing, Bombardier in Rolls-Royce. Gradila bo avstrijska družba FACC, vrednost naložbe je 33 milijonov evrov.
Fotografija: V poslovni coni Jakovlje (ZG) se bo odprlo 600 novih delovnih mest, saj bodo začeli proizvajati dele za najbolj znane modele letal in njihove motorje na svetu, kot so Airbus, Boeing, Bombardier in Rolls-Royce. REUTERS
Odpri galerijo
V poslovni coni Jakovlje (ZG) se bo odprlo 600 novih delovnih mest, saj bodo začeli proizvajati dele za najbolj znane modele letal in njihove motorje na svetu, kot so Airbus, Boeing, Bombardier in Rolls-Royce. REUTERS

V tovarni v poslovni coni Jakovlje, v kateri se bo odprlo 600 novih delovnih mest, bodo proizvajali dele za najbolj znane modele letal in njihove motorje na svetu, med njimi Airbus, Boeing, Bombardier in Rolls-Royce.

Investitorji so že kupili 130.000 kvadratnih metrov zemljišča za tovarno, to pa naj bi zgradili do konca prihodnjega leta. Proizvodnja naj bi se začela v letu 2021.

Hrvaško so izbrali zaradi visokokvalificirane delovne sile, potem ko so preverili več lokacij v srednji in vzhodni Evropi, je razložil predsednik urpave FACC Robertom Machtlinger, pišejo hrvaški mediji.

FACC je specializirana družba za projektiranje, razvoj in proizvodnjo delov in sistemov v letalski industriji. Je v 55-odstotni lasti kitajske družbe AVIC Cabin Systems, ene od desetih največjih družb na Kitajskem s 450.000 zaposlenimi in več kot 53 milijardami dolarjev letnih prihodkov.

FACC s sedežem v Avstriji ima 3400 zaposlenih, ki delajo na 13 lokacijah na svetu. V finančnem letu 2018/19 je ustvarila 781,6 milijona evrov prihodkov, kar je 4,5 odstotka več kot leto prej in največ v 30-letni zgodovini družbe.

Več iz rubrike