V Tihem Oceanu zagnali sistem za čiščenje odpadkov

Z njim želijo očistiti 80.000 ton plastike iz velikega tihomorskega odlagališča. Ladja, ki za seboj vleče 600 metrov dolge plastične cevi, napolnjene z zrakom, je izplula iz San Francisca mesec dni nazaj in prispela na območje med 250 do 300 navtičnih milj zahodno od ameriške obale, kjer že preizkušajo delovanje sistema Wilson.
Fotografija: The Ocean Cleanup
Odpri galerijo
The Ocean Cleanup

Njihov namen je uničiti otok plastičnih odpadkov, ki se razteza na 1,6 milijona kvadratnih kilometrih in se še povečuje. V oceanskem smetišču več kot 1800 milijard kosov plastike.

 

Idejo za čistilni sistem je osnoval mlad Nizozemec Boyan Slat, ustanovil pa je tudi Fundacijo Ocean Cleanup.

Takrat si je triindvajsetletnik zamislil nekakšen glavnik, ki bo prečesal površino morja.

Več o tem preberite v TEM ČLANKU.


Oceani se dušijo v plastiki! Kako močno to vpliva na naše življenje? ZELO!


 

Več iz rubrike

aktualno

V Piranu poka po šivih

Čeprav so hoteli v piranski občini v juniju zabeležili skoraj dve tretjini manj nočitev kot pred enim letom, te dni »pokajo po šivih«.

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

Komentarji: