V Sredozemskem morju plava veliko plastike

Danes je svetovni dan oceanov. Letos izpostavlja boj proti plastičnemu onesnaževanju, saj je po ocenah znanstvenikov v svetovnih morjih za 25 odstotkov zemeljske površine plastike. Pozivi k iskanju rešitev za zdrave oceane so vse glasnejši.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Na ministrstvu za okolje so opozorili, da v oceane vsako leto zaide do 13 milijonov ton odpadne plastike, kar duši koralne grebene in ogroža morske živalske in rastlinske vrste.

Sredozemsko morje najbolj onesnaženo

Ogroženo je tudi Sredozemsko morje, ki bi lahko postalo morje plastike, je danes opozoril Svetovni sklad za naravo (WWF). V poročilu WWF poziva k sprejemu ukrepov na mednarodni in nacionalni ravni ter na ravni podjetij in posameznikov za očiščenje enega najbolj s plastiko onesnaženih morij na svetu. Trudijo se tudi pozamezniki kot je Norvežan Kjell Inge Rokke. Nedavna študija nemških raziskovalcev je v več raziskavah, kjer so opravili terenske meritve ali primerjali podatke, pokazala, da je Sredozemsko morje eno izmed bolj onesnaženih. Koncentracije mikroplastike na nekaterih delih dosegajo koncentracije, izmerjene sredi Pacifika, nam je pred časom povedala Andreja Palatinus iz Direkcije Republike Slovenije za vode na okoljskem ministrstvu. 

Shutterstock
Shutterstock

Tudi v Jadranu se kopiči plastika

Plastika ni zobšla niti Jadranskega morja. Med letoma 2013 in 2016 so v okviru projekta Defishgear v povprečju na kvadratnem kilometru morske površine našli 234.000 delcev mikroplastike. Na kvadratnem kilometru morskega dna pa povprečno 510 kosov odpadkov. V pregledu površine velikosti 415 kilometrov, 18 kilometrov obale, 31 lokacij na plažah in 5,83 kvadratnega kilometra morskega dna so v povprečju na 100 metrih morske obale našli 658 kosov makroodpadkov (večjih od dveh centimetrov), ter 1113 delcev mikroplastike na kilogram suhega sedimenta plaž. Na kvadratnem kilometru morske gladine pa v povprečju plava kar 332 kosov makroodpadkov, študijo povzema Palatinusova.

Med letošnjimi prvomajskimi prazniki je plastiko naplavilo tudi na slovensko obalo

Več o onesnaženosti morij s plastiko in posledicami onesnaževanja za vsa živa bitja, tudi ljudi, preberite v članku: Oceani se dušijo v plastiki

 

Več iz rubrike

aktualno

Britanci sproščajo ukrepe, a niso vsi prepričani da bodo »preživeli«

Velika Britanija se je po treh mesecih karantene počasi odpira, medtem pa lastniki podjetij ne vedo ali bo gospodarstvo dejansko tudi zaživelo.

aktualno

V Piranu poka po šivih

Čeprav so hoteli v piranski občini v juniju zabeležili skoraj dve tretjini manj nočitev kot pred enim letom, te dni »pokajo po šivih«.

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

Komentarji: