V soboto skupaj čistimo Blejsko jezero

V soboto, 18. maja, se bo na Bledu pod okriljem Društva za podvodne aktivnosti Bled zgodilo 26. tradicionalno čiščenje Blejskega jezera z okolico.
Fotografija: Tradicionalna čistilna akcija se bo zgodila že to soboto. Foto: Dokumenatcija Dela
Tradicionalna čistilna akcija se bo zgodila že to soboto. Foto: Dokumenatcija Dela

Za čiščenje Blejskega jezera je blejska občina konec minulega leta že kupila novo električno plovilo, napravo, ki je v Sloveniji, niti v tem del Evrope, še ni bilo. Za nakup so se odločili na pobudo pletnarjev, naprava pa bo s površine Blejskega jezera odstranjevala listje in različne odpadke, kot so plastenke in vrečke. Za gladino jezerskega bisera je torej poskrbljeno, pa za dno?
Pletnarji na Blejskem jezeru so dali pobudo za nakup čistilne naprave. Foto: Uroš Hočevar/Delo
Pletnarji na Blejskem jezeru so dali pobudo za nakup čistilne naprave. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Za slednje pa že 26 let s spomladansko čistilno akcijo poskrbi Društvo za podvodne dejavnosti Bled (DPD Bled). Organizatorji zatorej vabijo vse, ki želijo sodelovati pri varovanju in ohranjanju slovenskega nacionalnega bisera. Čistilna akcija se bo ob 10. uri v Grajskem kopališču pričela s pobiranjem odpadkov iz jezera in odstranjevanjem vsiljive tujerodne školjke potujoče trikotničarke, sočasno pa bo potekalo tudi čiščenje brežin na šestindvajsetih lokacijah okoli Blejskega jezera. Zaključku akcije bo od 13. ure dalje sledilo tudi družabno srečanje v Grajskem kopališču.

Čistilna akcija na Bledu. Foot: Milan Tomažin
Čistilna akcija na Bledu. Foot: Milan Tomažin
Društvo za podvodne dejavnosti Bled (DPD Bled) čistilno akcijo organizira v sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo, Ribiško družino Bled, občino Bled in Infrastrukturo Bled, letos pa jo bo prvič podprlo tudi podjetje SPAR Slovenija.

PREBERITE ŠE: Blejsko jezero bo čistilo električno plovilo

Več iz rubrike

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

aktualno

Naložbena pobuda za rast in delovna mesta

Kaj imajo skupnega visokotehnološka papirnica na Finskem, ki uporablja obnovljive vire energije, 14 novih zdravstvenih domov na Irskem, posodobitev vlakovnih kompozicij v osrednji in severni Italiji …

Komentarji: