V Slovenijo prihaja študijski program specialistov pametnih zgradb

V Šolskem centru Novo mesto naj bi prihodnje šolsko leto začeli pilotni izobraževalni program usposabljanja specialistov pametnih zgradb.
Fotografija: Pri vzpostavitvi pametnega doma je treba poskrbeti za varnost svojih osebnih podatkov, za preverjenje združljivost pametnih naprav ipd. Shutterstock
Odpri galerijo
Pri vzpostavitvi pametnega doma je treba poskrbeti za varnost svojih osebnih podatkov, za preverjenje združljivost pametnih naprav ipd. Shutterstock

Omenjeni študijski program s poudarkom na praktičnem izobraževanju, ki ga nameravajo uskladiti s potrebami gospodarstva, bo vseboval tudi področja organizacije, načrtovanja in marketinga.

Gre za program znotraj gradbeništva, ki predvideva sodobno oz. pametno celostno načrtovanje, gradnjo in upravljanje stavb. Slednji bo okrepil kakovost tovrstnih storitev in konkurenčnost domačega gospodarstva.

Omogočil bo tudi dvig življenjskega standarda, "kar so tudi smernice industrije 4.0".

Priprava projekta oz. programa, ki so ga poimenovali SHVET (Erasmus + KA3), poteka tudi na Hrvaškem in v Italiji, njegovi slovenski partnerji so Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško, Center RS za poklicno izobraževanje in Šolski center Novo mesto

Več iz rubrike

aktualno

Katere države imajo najbolj pametne prebivalce?

Znan je seznam držav, ki naj bi imele v globalnem merilu najbolj pametne prebivalce.

aktualno

Brez hitrega ukrepanja bi lahko zaradi lakote umrlo dva milijona ljudi

V pokrajini Tigray na severu Etiopije približno 350.000 ljudem grozi akutna lakota, pomoč v hrani pa potrebuje večina od 5,5 milijona prebivalcev.

aktualno

Kitajsko zlorabo Ujgurov označili za zločini proti človečnosti

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice je kitajsko represijo nad Ujguri v avtonomni pokrajini Xinjiang označila za zločine proti človečnosti.

aktualno

Počivalšek vztraja pri novih bonih za gostinstvo, turizem in kulturo

Gospodarski minister je po srečanju s predstavniki gospodarstva na Brdu pri Kranju ponovno napovedal nove bone za gostinstvo, turizem, šport in kulturo.

Komentarji: