V register dejanskih lastnikov vpisane tri četrtine zavezancev

Sredi januarja je na Ajpesu zaživel register dejanskih lastnikov. A vsi zavezanci vanj še niso vpisali svojih podatkov. Doslej je v register vpisanih približno 75 odstotkov od skupno 83.000 zavezancev, od tega je svoje dejanske lastnike vpisalo tudi 17.114 društev, so za STA povedali na Ajpesu.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

"Pri vpisu ne zaznavamo nobenih težav. Za tehnična vprašanja je uporabnikom na voljo tehnična pomoč na Ajpesu, za vsebinska vprašanja pa je pristojen urad za preprečevanje pranja denarja," so dodali.

Ajpes vodi register dejanskih lastnikov oz. fizičnih oseb, ki so končni lastnik podjetja, katerega vzpostavitev temelji na zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Ta naj bi pripomogel k zagotavljanju transparentnosti lastniških struktur in s tem onemogočanju zlorab za pranje denarja in financiranje terorizma.

Urad za preprečevanje pranja denarja, ki izvaja nadzor nad poslovnimi subjekti in nad pravilnostjo vpisanih podatkov, pričakuje, da bodo vsi zavezanci izpolnili obveznosti. Pričakujejo, da bo pri tem možno doseči določen napredek z milejšimi ukrepi, kar pa izreka globe kot možne sankcije tistim, ki tega ne bodo storili, ne izključuje.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: