V prvem polletju skoraj 6,3 milijona nočitev turistov

V turističnih nastanitvenih obratih po državi so v prvih šestih mesecih letos skupaj našteli skoraj 2,56 milijona prihodov turistov, kar je 6,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Turisti so ustvarili 6,29 milijona nočitev, kar predstavlja 3,9-odstotno medletno rast. Izrazitejša je rast prihodov in nočitev pri tujih turistih.
Fotografija: Daleč največ je bilo v šestih mesecih nočitev v hotelih. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Daleč največ je bilo v šestih mesecih nočitev v hotelih. Foto Jure Eržen

Statistični urad RS je danes objavil podrobne podatke o junijskem in polletnem turističnem obisku, ki so malenkost nižji od prve ocene s konca julija.

Prihodov domačih gostov je bilo v polletju nekaj več kot 731.000, kar je tri odstotke več kot v enakem obdobju lani, domači gostje pa so ustvarili skoraj 2,01 milijona nočitev, kar je vsega 0,2 odstotka nad številko iz lanskega prvega polletja.
Prihodov tujih gostov je bilo medtem skoraj 1,83 milijona oz. 7,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani, njihovih nočitev pa je bilo za nekaj več kot 4,82 milijona ali 5,7 odstotka več kot v prvih šestih mesecih lani.

Največ prihodov in nočitev so ustvarili italijanski turisti, sledili so jim nemški, avstrijski, britanski, češki in nizozemski. Najvišjo medletno rast medtem podatki kažejo pri turistih iz Češke (15,9 odstotka več prihodov in 20,2 odstotka več nočitev) in Nemčije (12,7 oz. 11,4 odstotka). Prihodov avstrijskih gostov je bilo za 5,5 odstotka več, njihovih nočitev pa za 3,6 odstotka, Italijani pa so ustvarili za 2,6 odstotka več prihodov in nočitev.

Pri gostih iz Združenega kraljestva in Nizozemske je bilo medtem v polletju zaznati manjši upad (približno eno- oz. triodstotni pri nočitvah).

Največ prihodov in nočitev so v šestih mesecih ustvarile gorske občine, sledijo zdraviliške in obmorske občine ter Ljubljana, ki pa beleži najvišjo medletno rast (11,5 odstotka več prihodov in 8,7 odstotka več nočitev).

Daleč največ je bilo v šestih mesecih nočitev v hotelih (3,32 milijona), a z okoli 30-odstotno medletno rastjo jim sledijo zasebne sobe in apartmaji ter hiše (1,19 milijona), kar kaže na povečano uporabo platform, kot je Airbnb.
Samo v juniju je bilo v turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji zabeleženih nekaj manj kot 683.000 prihodov turistov in skoraj 1,66 milijona turističnih prenočitev. To medletno predstavlja 12- oz. 8,5-odstotno rast.
Prihodov domačih turistov je bilo približno 151.000, kar je 2,9 odstotka več kot junija lani, njihovih prenočitev pa približno 423.000, kar je 1,6 odstotka manj kot junija lani. Prihodov tujih turistov je bilo nekaj manj kot 532.000, kar je 14,9 odstotka več kot junija lani, njihovih prenočitev pa nekaj več kot 1,23 milijona, kar je 12,5 odstotka več kot junija lani. Skoraj tri četrtine vseh nočitev so tako ustvarili tuji turisti.

Največ nočitev so ustvarili turisti iz Nemčije (19 odstotkov), Avstrije (devet odstotkov), Italije (šest odstotkov), Združenega kraljestva (pet odstotkov) in Češke (prav tako pet odstotkov).
Medletno se je število nočitev najbolj povečalo pri turistih iz Nemčije (za 47 odstotkov). Sledili so turisti iz Avstrije (+23 odstotkov) in Češke (+20 odstotkov). Zmanjšalo pa se je število nočitev turistov iz Italije (za skoraj sedem odstotkov) in Združenega kraljestva (za dva odstotka).
Največ nočitev turistov je bilo v gorskih občinah (32 odstotkov). Sledile so obmorske občine (22 odstotkov), zdraviliške občine (17 odstotkov) in Ljubljana (13 odstotkov). Tudi medletna rast je bila najvišja v gorskih občinah (za 21 odstotkov), sledila je Ljubljana (+10 odstotkov) in obmorske občine (+6 odstotkov). V zdraviliških občinah je medtem število nočitev upadlo za pet odstotkov.

Največ prenočitev so turisti ustvarili v hotelih (42 odstotkov), sledili so zasebne sobe, apartmaji in hiše (21 odstotkov) ter kampi (17 odstotkov). Število nočitev se je medletno najbolj povečalo v kampih (+26 odstotkov), sledile so zasebne sobe, apartmaji in hiše (+15 odstotkov).
 

Več iz rubrike