V podjetju Tesla odpustil več sto delavcev

Med odpuščenimi so inženirji, menedžerji in delavci v tovarnah.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Ameriški proizvajalec luksuznih električnih vozil Tesla je minuli teden odpustil več sto delavcev. Odpuščanj se je po poročanju časnika iz Silicijeve doline, Mercury News, zgodilo »nenapovedano« in »nepričakovano«. Redko se tudi zgodi, da bi delodajalec v enem dnevu odpustil več sto ljudi, a Tesla dela stvari drugače. Koliko delavcev je izgubilo službo niso povedali, ocene pa se gibljejo med 400 in 1200.

Odpuščanja so se pri Tesli lotili po tem, ko je Elon Musk napovedal petkrat večjo proizvodnjo Modela 3 sedan, a so cilj zgrešili; proizvodnih stroškov tega električnega avtomobila niso uspeli znižati, v minulem četrtletju so jih izdelali le 260 od več kot 450.000. Toliko ljudi namreč čaka nanj.

Iz podjetja so ta teden sporočili, da so odpuščanja posledica letnega poročila. »Kot pri vsakem podjetju, je tudi pri podjetju z več kot 33.000 zaposlenimi pomembna delovna uspešnost. Pomanjkanje te je občasno razlog za odhod,« je dejal tiskovni predstavnik. V isti sapi je dodal, da Tesla še naprej raste in zaposluje; da so nekateri dobili povišice in napredovali.

Največ je bilo odpuščenih v administraciji in prodaji. A niso bili edini. Juan Maldonado, ki dela v proizvodnji, je bil minuli četrtek eden izmed 60 na oddelku, ki so v tovarni v Fremontu dobili odpoved. Zaposleni, ki so z mediji spregovorili anonimno, saj se bojijo povračilnih ukrepov, menijo tudi, da so tarče odpuščanj zaposleni na avtomobilih Model X in S pa tudi projektu SolarCity.

Kljub odpuščanju je Musk optimistično napovedal povečanje proizvodnje na pol milijona električnih avtomobilov do leta 2018. Letos naj bi nove lastnike dobilo 100.000 avtomobilov.

Več iz rubrike

Komentarji: