V petih mesecih 7,4-odstotna rast industrijske proizvodnje

Vrednost industrijske proizvodnje se je v prvih letih mesecih letos v medletni primerjavi zvišala za 7,4 odstotka. Maja se je industrijska aktivnost v mesečni primerjavi okrepila za 0,7 odstotka, v primerjavi z lanskim majem pa je bila za šest odstotkov višja, je danes sporočil državni statistični urad.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Vrednost industrijske proizvodnje se je v petih mesecih najbolj, za osem odstotkov, zvišala v predelovalnih dejavnostih, za 3,1 odstotka pa je bila višja v oskrbi z električno energijo, plinom in paro. V rudarstvu je bila medtem za 5,5 odstotka nižja.

Maja je industrijska proizvodnja v mesečni primerjavi rast beležila le v predelovalnih dejavnostih, pa še tam je bila skromna, 0,9-odstotna. V oskrbi z električno energijo, plinom in parom se je industrijska aktivnost znižala za 1,8 odstotka, v rudarstvu pa za 1,5 odstotka.

V medletni primerjavi se je vrednost industrijske proizvodnje maja najbolj okrepila v rudarstvu, za 8,1 odstotka. Za 6,5 odstotka se je zvišala v predelovalnih dejavnostih, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa za 0,7 odstotka.

 

Več iz rubrike

aktualno

Britanci sproščajo ukrepe, a niso vsi prepričani da bodo »preživeli«

Velika Britanija se je po treh mesecih karantene počasi odpira, medtem pa lastniki podjetij ne vedo ali bo gospodarstvo dejansko tudi zaživelo.

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

Komentarji: