V Parizu brez dizelskih avtomobilov

Pariške oblasti so ta teden sporočile, da želijo do leta 2024 prepovedati uporabo avtomobilov z dizelskim motorjem. Do leta 2030 bi nato prepovedali vse avtomobile z običajnimi motorji. Načrt je precej ambicioznejši od tistega na državni ravni, ki predvideva prepoved prodaje vozil z motorjem na notranje izgorevanje do leta 2040.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Po besedah pariške županje Anne Hidalgo, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, bodo cilje vključili v nov pariški podnebni načrt. Francoska prestolnica bo leta 2024 sicer gostila olimpijske igre, zato se želijo dizelskih vozil znebiti do takrat.

Doslej so že sprejeli nekaj ukrepov, kot sta širitev površin za pešce, kolesarje in javni prevoz ter prepoved prometa na nekaterih območjih, a po ugotovitvah strokovnjakov to ne bo dovolj za dosego ambicioznih ciljev glede kakovosti zraka.

Francija namerava do leta 2040 prepovedati prodajo vseh avtomobilov z bencinskimi in dizelskimi motorji, kar je del prizadevanj francoskega predsednika Emmanuela Macrona za Francijo kot brezogljično državo do leta 2050. Državljanom bodo v tem času na voljo finančne spodbude za zamenjavo starih vozil.

Več iz rubrike