V Nemčiji poteka dražba frekvenc 5G

Nemčija je začela dražiti frekvence za peto generacijo mobilne telefonije (5G), ob tem se razvija velika debata okoli podjetja Huawei.
Fotografija: Pexels
Pexels

Na dražbi, ki so jo simbolično začeli v Mainzu s pritiskom na starinsko štoparico sodelujejo glavni ponudniki mobilnega omrežja v Nemčiji Deutsche Telekom, Vodafone in Telefonica Germany oz. O2 ter ponudnik internetnih storitev United Internet oz. 1&1.
Izbrani izvajalci bodo morali zagotoviti dostop do omrežja 5G najmanj 98 odstotkom nemških gospodinjstev, omrežje pa bodo morali vzpostaviti tudi ob avtocestah in železnicah.

Izhodiščne cene za 41 frekvenčnih blokov se gibljejo od 1,7 milijona do pet milijonov evrov, kar pomeni, da naj bi država z dražbo frekvenc iztržila minimalno 104 milijone evrov. Vendar pa naj bi na dražbi dejansko iztržili bistveno višje vsote, po nekaterih ocenah celo do pet milijard evrov. Sredstva od prodaje licenc za frekvence bodo šla v državni proračun.

Čeprav Huawei na dražbi neposredno ne sodeluje, pa dražitelji uporabljajo njegovo strojno opremo in posledično tehnologijo. To bi lahko bilo sporno, ker predvsem ZDA v zadnjih mesecih pritiskajo na mednarodno skupnost, da naj Huaweijevo opremo izloči iz svojih načrtov.

Nemčiji so pred časom celo zagrozile, da bodo omejile obveščevalno sodelovanje z njo, če bo pri izgradnji telekomunikacijske infrastrukture uporabila Huaweijevo tehnologijo. Kitajsko podjetje naj bi namreč na podlagi navodil uradnega Pekinga pridobivalo zaupne podatke uporabnikov. Huawei in Peking ameriške obtožbe označujeta za neutemeljene.

Nemčija želi z vzpostavitvijo omrežja 5G pospešiti hitrost brezžičnega prenosa podatkov v državi, po kateri se na svetovni lestvici kljub siceršnji gospodarski razvitosti uvršča na skromno 46. mesto.

Omrežja 5G ne bodo prinesla le bistveno višjih hitrosti prenosa podatkov za obstoječe storitve, temveč bodo s svojo zmogljivostjo postavila temelje za nove storitve, kot so na primer avtonomni transport in zdravstvene storitve na daljavo.

Več iz rubrike

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

aktualno

Naložbena pobuda za rast in delovna mesta

Kaj imajo skupnega visokotehnološka papirnica na Finskem, ki uporablja obnovljive vire energije, 14 novih zdravstvenih domov na Irskem, posodobitev vlakovnih kompozicij v osrednji in severni Italiji …

Komentarji: