V Nemčiji lahko pride do recesije kot je še ni bilo

Nemčija beleži največji padec poslabšanja gospodarske klime od leta 1991.
 
Fotografija: Po najslabšem scenariju, ki predvideva velik upad proizvodnje, se bo BDP skrčil za šest odstotkov. FOTO: AP
Odpri galerijo
Po najslabšem scenariju, ki predvideva velik upad proizvodnje, se bo BDP skrčil za šest odstotkov. FOTO: AP

Posledice pandemije novega koronavirusa lahko nemško gospodarstvo pahnejo v globoko recesijo, je danes opozoril münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Posledic trenutno podrobneje ni mogoče napovedati, zgovoren pa je podatek, da je kazalnik gospodarske klime v Nemčiji marca glede na februar utrpel največji padec po letu 1991, so dodali.

Predsednik Ifa Clemens Fuest je opozoril, da Nemčijo po njihovem najbolj optimističnem scenariju letos čaka 1,5-odstotno krčenje BDP. "Ta scenarij sicer predvideva le manjše reze v proizvodnjo. Po najslabšem scenariju, ki predvideva velik upad proizvodnje, se bo BDP skrčil za šest odstotkov," so sporočili z inštituta. Decembra lani je Ifo nemškemu gospodarstvu za letos napovedal 1,1-odstotno rast.

Vodja oddelka za napovedi na Ifu Timo Wollmershäuser je dodal, da doslej ni bilo primerljivih dogodkov, na podlagi katerih bi lahko napovedovali nadaljnji razvoj krize s koronavirusom. "Večina indikatorjev, ki so trenutno na voljo, se v najboljšem primeru nanaša na februar," je dejal.

Padec BDP-ja lahko 9 odstoten

Še bolj pesimistična je napoved, ki jo je danes podal gospodarski inštitut Ifw iz Kiela. Tamkajšnji ekonomisti so ocenili, da bi se lahko nemški BDP letos skrčil za do devet odstotkov. Če se bodo razmere izboljšale do konca aprila, bo padec 4,5-odstoten, so dodali.

Kot kažejo danes objavljeni podatki Ifa, se je razpoloženje v nemškem gospodarstvu marca izjemno poslabšalo. Kazalnik gospodarske klime se je glede na februar znižal za 8,3 točke na 87,7 točke, kar je največji padec po letu 1991.

Vrednost kazalnika se je s takšnim padcem po navedbah inštituta spustila na najnižjo raven po avgustu 2009. Vrednost sicer temelji na sezonsko prilagojenih preliminarnih podatkih - vključujejo odzive približno 90 odstotkov običajno sodelujočih menedžerjev.

Kot so poudarili v Ifu, so se pričakovanja menedžerjev poslabšala, kot še nikoli doslej. Vrednost tega kazalnika se je znižala za 11,2 točke na 82 točk. Nekoliko manj pesimistična je ocena trenutnih razmer - tu se je kazalnik znižal za 5,2 točke na 93,8 točke.
V proizvodnji je vrednost kazalnika padla na najnižjo raven po avgustu 2009.

V storitvenem sektorju je bil padec največji od začetka spremljanja podatkov za ta sektor leta 2005, v trgovini pa so pričakovanja najskromnejša po združitvi Nemčij.

Nekoliko bolj spodbudne so razmere v gradbeništvu, kjer se je kazalnik pričakovanj sicer prav tako precej znižal, a ocena trenutnih razmer ostaja pozitivna.

Ključni bodo ukrepi

Kot je ocenil Wollmershäuser, velik padec kazalnika za drugo četrtletje napoveduje recesijo, kot je še ni bilo. Poudaril pa je, da ni razlogov za pretirano paniko, saj lahko ustrezni odzivi vplive občutno omilijo.

Inštitut nemško vlado in ostale pristojne institucije tako poziva, naj čim prej sprejmejo odločne ukrepe za omilitev negativnih posledic koronavirusa za gospodarstvo. "Govorimo o izjemno obsežnih in ciljno usmerjenih ukrepih," je poudaril Fuest.

Ukrepi za zagotavljanje zadostne likvidnosti in državna poroštva lahko po njegovih besedah preprečijo stečaje. Neposredno pomoč pa nujno potrebujejo tudi samozaposleni in mnogi drugi delavci, je dodal.

Po njegovih besedah morajo hkrati ukrepati nemška vlada, Evropska komisija in Evropska centralna banka (ECB). "Ukrepi bodo precej bolj učinkoviti, če ukrepajo skupaj," je poudaril. ECB je ponoči že napovedala dodaten, 750 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic, ki bo veljal najmanj do konca letošnjega leta.

Več iz rubrike