V nekaterih bankah kriminalistične preiskave

Kriminalisti v nekaterih bankah ter pri nekaterih pravnih in fizičnih osebah na območju Ljubljane, Kopra in Kranja danes izvajajo hišne preiskave. V njih 100 kriminalistov in policistov zbira dokaze za potrditev utemeljenega suma storitve več korupcijskih kaznivih dejanj. Pet osumljencev so pridržali.
Fotografija: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Aleš Černivec

Kot so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, izvajajo prek 20 hišnih in osebnih preiskav na območjih policijskih uprav Ljubljana, Koper in Kranj. Zaradi interesa preiskave več informacij ne morejo posredovati.

Preiskave potekajo na lokacijah bank NLB. Kot so povedali v NLB, te potekajo na njihovo prijavo zaradi sumov kaznivih dejanj, ki naj bi jih organizirana kriminalna združba izvajala na škodo NLB in nekaterih drugih bank.

NLB je pred nekaj meseci zaznala nenavadno poslovanje pri nekaterih strankah in zadevo predala policiji, so povedali v NLB. "Današnje preiskave so plod naše prijave. NLB s policijo še naprej v celoti sodeluje s ciljem, da bo preiskava uspešno zaključena, kar je tudi v interesu banke," so dodali.

Po neuradnih podatkih časnika Finance je policija pridržala dva organizatorja in tri uslužbence različnih bank, ki so več mesecev kreditno nesposobnim osebam urejali posojila s poneverjanjem dokumentacije. Jemali naj bi posojila nižjih zneskov, do 15.000 evrov, večkrat tudi pri več bankah na isti dan. Organizatorja in (nižji) uslužbenci bank naj bi za to jemali provizijo.

Neuradno naj bi preiskave potekale še v poslovalnicah nekaterih drugih bank, med njimi Unicredit banke Slovenija, Banke Sparkasse ter v Lonu in Delavski hranilnici. Iz Abanke in Addiko Bank so sporočili, da pri njih preiskave ne potekajo, v banki Sparkasse navedb ne komentirajo.

Več iz rubrike