V Mariboru se začenja Evropska juniorska računalniška olimpijada

Organizatorji pričakujejo ekipe iz 24 držav, kar pomeni 90 tekmovalcev, ki jih spremljajo njihovi mentorji in drugi gosti.
Fotografija: Dva tekmovalca iz Slovenije sta lani na tem tekmovanju osvojila bronasti odličji. Foto: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Dva tekmovalca iz Slovenije sta lani na tem tekmovanju osvojila bronasti odličji. Foto: Blaž Samec/Delo

Ta konec tedna so bodo v Mariboru zbrale osnovnošolske ekipe iz vse Evrope, ki se bodo na tretji Evropski juniorski računalniški olimpijadi pomerile v znanju in spretnostih računalniškega programiranja. Osnovni namen tekmovanja je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi.

»Računalniki nas obkrožajo na vsakem koraku in vsi jih uporabljamo, vseeno pa je samo poznavanje programiranja močno deficitarno,« so opozorili v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), ki organizira tekmovanje v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Olimpijada bo potekala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI).

Organizatorji pričakujejo ekipe iz 24 držav, kar pomeni 90 tekmovalcev, ki jih spremljajo njihovi mentorji in drugi gosti.

Slovenijo bosta zastopali dve ekipi v konkurenci in ena izven konkurence. Evropska juniorska računalniška olimpijada izhaja iz Mednarodne računalniške olimpijade, ki poteka že 30 let. Ker tam tekmujejo le dijaki, so leta 2017 odprli novo tekmovanje iz računalništva, ki je namenjeno učencem osnovnih šol. Prvo takšno tekmovanje je potekalo v Bolgariji, lani je bilo v Rusiji.

Dva tekmovalca iz Slovenije sta lani na tem tekmovanju osvojila bronasti odličji. Vsaka država lahko sicer sodeluje s štirimi tekmovalci, zraven pa sta še dva mentorja. Izjema je država gostiteljica, ki lahko sodeluje s šestimi tekmovalci.

Več iz rubrike