V letu 2018 prodanih 1,56 milijarde pametnih mobilnikov

 Globalna prodaja pametnih mobilnikov končnim uporabnikom se je v letu 2018 v primerjavi z letom prej povečala za 1,2 odstotka na 1,56 milijarde prodanih naprav. Vodilni položaj je ohranil Samsung, a se mu je delež zmanjšal.
Fotografija: Getty Images
Odpri galerijo
Getty Images

Južnokorejski proizvajalec Samsung je v letu 2018 zabeležil 19-odstotni tržni delež, medtem ko je v letu poprej njegov delež znašal 20,9 odstotka. Delež se je zmanjšal tudi ameriškemu podjetju Apple, in sicer s 14 na 13,4 odstotka.

Na tretjem mestu je kitajski Huawei, ki pa je v nasprotju z vodilnima dvema proizvajalcema zabeležil povečanje deleža. V letu 2017 je zasedal 9,8-odstotni delež, lani pa ga je povečal na 13 odstotkov.

Prvo peterico po prodaji pametnih mobilnikov končnim uporabnikom v lanskem letu zaokrožujeta še dva kitajska proizvajalca: Xiaomi, ki je delež povečal s 5,8 na 7,9 odstotka, in Oppo, ki se mu je delež povečal s 7,3 na 7,6 odstotka.

Nedavno objavljeni podatki mednarodne analitske hiše IDC so medtem pokazali drugačno sliko. Po njihovih podatkih se je prodaja na letni ravni namreč zmanjšala za 4,1 odstotka na 1,4 milijarde naprav.

Več iz rubrike

aktualno

Branko Meh: Obrtniki in podjetniki imajo dovolj; ukrepi vlade ne delujejo

V OZS so razočarani, ker vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in gospodarskega ministrstva ter odprla dejavnosti.

aktualno

Moje, vaše, čigavo?

Upravljanje osebnih podatkov v času digitalnih identitet

aktualno

Sodišče razveljavilo sklepe vlade; sledijo kazenske ovadbe in odškodninske tožb…

Vladi je Ustavno sodišče odredilo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. A to ni vse, meni pravnik Andraž Teršek, ki pravi, da se v ozadju skriva mnogo več.

aktualno

Vlada podaljšala veljavnost turističnih bonov

Vlada je na današnji seji podaljšala veljavnost turističnih bonov do konca leta 2021, je na vladni novinarski konferenci povedal govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Komentarji: