V Italiji se nadaljuje oblikovanje nove vlade

Aktualni pogovori vodij Gibanja pet zvezd in desničarske Lige o sestavi nove italijanske vlade s predsednikom Sergiom Mattarellom so pokazala, da bodo morali na Apeninskem polotoku na vlado še počakati. V gibanju si želijo dodatne dni za sklepanje dogovorov, v Ligi pa odkrito priznavajo, da manjka dogovor o nekaterih ključnih vprašanjih.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Vodja populističnega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je predsedniku Mattarelli danes v Rimu predstavil osnovna izhodišča programa nove vlade, o katerem se je njegova stranka dogovorila s predstavniki desničarske Lige. Obenem je predsednika prosil za še nekaj dni časa za oblikovanje nove vlade.

"Načrtujemo vladno pogodbo po nemškem modelu, ki bo vključevala pomembne točke programov obeh strank," je po srečanju s predsednikom države dejal Di Maio in izpostavil, da bodo naslednji dnevi ključni. Obenem je napovedal, da se bodo člani njegove stranke o programu oziroma o dogovoru z Ligo lahko izjasnili na posvetu, ki bo potekal na medmrežju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vodja Lige Salvini pa je po sestanku z Mattarello poudaril, da se stranki še nista dogovorili o posameznih pomembnih vsebinah. "Dogovor pripravljamo noč in dan, a predsedniku in državljanom ne moremo reči, da so dogovori sklenjeni," je dejal Salvini in kot odprta vprašanja naštel infrastrukturo, migracije, pa odnos do Evropske unije, kjer zahteva uveljavitev svojih programov.

Tudi ime kandidata za novega italijanskega premierja prav tako še vedno ostaja neznanka, a so v Gibanju pet zvezd danes zanikali, da je kandidat za to mesto strokovnjak iz vrst gospodarstva Giulio Sapelli. "Najprej potrebujemo program, nato pa ime premierja in ministrov," pravi di Maio, ki zagotavlja, da se s Salvinijem trudita, da bi Italija čim prej dobila novo vlado, saj je država pred pomembnimi izzivi. Prav zato sta se oba odpovedala premierski funkciji, saj le to omogoča oblikovanje vlade.

Predstavniki Gibanja pet zvezd in Lige so s pogajanji o sestavi vlade začeli prejšnji teden, v četrtek pa predsednika Mattarello zaprosili, naj jim rok za pogovor podaljša še za konec tedna. Prvi napredek so v obeh strankah potrdili že v soboto, v nedeljo pa dosegli osnovni dogovor.

Po njem bi nova vlada med drugim okrepila boj proti nezakonitemu priseljevanju, za pokojninsko reformo bi namenila pet milijard evrov, uvedla bi zakonsko določeno najnižje plačilo za uro dela, družine pa bi razveselila z brezplačnimi jaslimi ter ničelno obdavčitvijo izdelkov za otroke. A pogovori so se nadaljevali tudi danes.

Če stranki ne bosta uspeli sestaviti vlade, bo to najverjetneje pomenilo nove predčasne volitve. Če jima uspe sestaviti vlado, pa je vprašanje, kako dolgo se bo ta obdržala. Doslej vladajoča Demokratska stranka (PD), ki velja za največjo poraženko parlamentarnih volitev 4. marca, je namreč napovedala "najostrejšo opozicijo" populistični vladi.

Kritiki se prav tako sprašujejo, kako trdna bo koalicija med strankama, ki veljata za popolnoma različni. Obe sta sicer kritični do Evropske unije, po drugi strani pa se Gibanje pet zvezd bori proti starim političnim elitam, Liga pa se je dolgo časa borila za odcepitev severnega dela države od južnega in šele Salvini jo je spremenil v "vseitalijansko" stranko.

Več iz rubrike