V Italiji se krepi možnost predčasnih volitev že poleti

V Italiji po propadu pogovorov o oblikovanju koalicije vse bolj kaže na predčasne volitve. Predlog predsednika Sergia Mattarelle o oblikovanju vlade strokovnjakov z omejenim mandatom je namreč naletel na le malo odobravanja, najmočnejši stranki Liga in Gibanje pet zvezd pa se zavzemata za volitve že julija; nazadnje predlagani datum je 22. julij.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Na volitvah 4. marca je največ glasov podpore kot posamična stranka dobilo Gibanje pet zvezd, kot zavezništvo pa je slavil desnosredinski tabor, v katerem sta Liga pod vodstvom Mattea Salvinija in Naprej Italija bivšega premierja Silvia Berlusconija.

A ker nobena politična opcija ni dosegla potrebne večine za oblikovanje vlade, dogovora o koalicijski vladi pa stranke niso mogle doseči, je predsednik države Mattarella v ponedeljek predlagal izvedbo novih volitev decembra. Dotlej bi državo vodila neodvisna vlada strokovnjakov.

A tej možnosti nista naklonjena niti Liga niti Gibanje pet zvezd. Kot je danes dejal vodja slednjega Luigi Di Maio, bi morale volitve potekati 22. julija. "Te volitve bodo referendum med nami in Ligo," je v intervjuju dejal Di Maio. Pred tem se je tudi Liga izrekla za volitve julija.

To bi bilo v Italiji brez primere, saj niso v državi še nikoli volili na vrhuncu poletja in politični opazovalci svarijo pred nevarnostjo še posebej nizke udeležbe, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Za nove volitve, a šele jeseni se zavzema tudi Berlusconijeva Naprej Italija. "Ne bojimo se novih volitev, a oktober je boljši mesec za to kot julij," je menila vodja poslanske skupine stranke v poslanski zbornici Maria Stella Gelmini.

Mattarella bi sicer lahko že v sredo poveril sestavo vlade nekomu, ki ne pripada nobeni stranki. Vlada bi nato vodila državo do konca leta in med drugim sprejela zakon o proračunu. A če vlada ne bi prejela zaupnice v parlamentu - kot trenutno kaže -, volitve ne bi potekale prihodnje leto, temveč bodisi poleti bodisi jeseni.

Berlusconi je nakazal pripravljenost, da podpre vlado strokovnjakov, ki bi popeljala Italijo do volitev prihodnje leto. A če bo to dejansko storil, mu je Liga danes zagrozila s prekinitvijo političnega zavezništva.

Pozvala ga je tudi k "razumu", da bi morebiti lahko vendarle omogočil oblikovanje politične vlade. Če bi storil "korak na stran", bi bilo namreč mogoče oblikovanje vlade iz Lige in Gibanja pet zvezd.

V ponedeljek je po poročanju APA vodja Lige Matteo Salvini prvič nakazal možnost odmika od Berlusconija, da bi lahko vendarle sklenili koalicijo z Gibanjem pet zvezd. Njen vodja Di Maio zavrača kakršnokoli sodelovanje z Berlusconijem, ki je zanj simbol korupcije.

Več iz rubrike