V Istanbulu novo mednarodno letališče

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes uradno odprl novo istanbulsko mednarodno letališče, ki naj bi po načrtih z leti postalo največje na svetu. Gre za enega od mega gradbenih projektov turškega predsednika, s katerimi se želi tudi na ta način vpisati v zgodovino. Promet po njem bo v celoti stekel šele proti koncu leta.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Novo letališča, katerega gradnja je stala okoli 10,5 milijarde evrov in naj bi samo še utrdilo položaj največjega turškega mesta kot globalnega letalskega vozlišča med Evropo, Azijo in Afriko, bo nadomestilo obstoječe letališče, poimenovano po očetu sodobne sekularne turške države Kemalu Atatürku. Kot je pojasnil Erdogan, bo ime novega letališča Istanbul, staro pa bo ohranilo svoje ime.

Današnje uradno odprtje prihaja na 95. obletnico ustanovitve sodobne Turčije, a Erdogana politični nasprotniki obtožujejo, da s svojo islamistično naravnano politiko spodkopava temelje Atatürkove Turčije.

Promet na letališču sicer danes še ne bo takoj stekel, tako da gre za neke vrste testno odprtje.

Na odprtju je bila tudi slovenska ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, so sporočili z ministrstva. Po njenem prepričanju je današnji dan pomemben tudi za prometne povezave med Slovenijo in Turčijo, saj se z novim letališčem povečuje tranzitna vloga Turčije v mednarodnem prostoru civilnega letalstva, kar naj bi prispevalo k povečanju vseh oblik sodelovanja med državama, tako na področju turizma kot v gospodarstvu.

Več iz rubrike

Komentarji: