V igri za gradnjo potniškega terminala na Brniku trije ponudniki

Za dograditev potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana do podaljšanega roka, ki se je iztekel v petek, so prejeli šest ponudb za izvedbo gradbenih del, trije so v ožjem izboru.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

Fraport Slovenija je sredi oktobra objavil javni razpis za izvedbo gradbenih, obrtniških in inštalaterskih del za razširitev obstoječega oziroma izgradnjo novega potniškega terminala. Na željo zainteresiranih izvajalcev del so rok za oddajo ponudb dvakrat podaljšali, zadnji rok pa se je iztekel 30. novembra.

Kot so za STA pojasnili v družbi, ki upravlja z brniškim letališčem, je na razpis prispelo šest ponudb, od tega bodo tri uvrstili v naslednji krog za dodatna pogajanja. Višine podanih ponudb in imen ponudnikov v Fraportu ne morejo razkrivati. Po nadaljevanju postopka oddaje naročila s pogajanji pa predvidevajo, da bo izvajalec izbran po novem letu.

Jože Suhadolnik
Jože Suhadolnik

Širitev terminala končana do leta 2020

Fraport Slovenija namerava severozahodno ob obstoječega potniškega terminala, ki je bil zgrajen leta 1973 in razširjen leta 2007, zgraditi nov del potniškega terminala. Vanj bodo umeščeni prostori prihoda in odhoda potnikov, sortirnice prtljage, sprejema in oddaje prtljage, varnostno kontrolna območja, komercialne površine in čakalnice pred vstopom na letala.

Novi del terminala se preko povezovalnega hodnika navezuje na obstoječi terminal in deloma posega vanj, zato razpisna dela obsegajo tudi posege v obstoječe dele terminala. Zunanja ureditev pa predvideva navezavo na novo cestno omrežje, ureditev prometa mimo terminala in preureditev obstoječe dovozne ceste s parkirišči. Poseg obsega tudi delno rušenje stare upravne stavbe, je razvidno iz razpisa.

Širitev terminala, ki naj bi po prvotnih ocenah stala okoli 16 milijonov evrov, naj bi stekla prihodnje leto, končana pa naj bi bila leta 2020. Glavni namen je razširitev zmogljivosti za sprejem in odpravo potnikov ter sortiranje prtljage.

Več prostora, več potnikov

Jože Suhadolnik
Jože Suhadolnik

V času največjih prometnih konic namreč na letališču nastajajo ozka grla, ker obstoječa infrastruktura ne sledi precejšnjemu povečevanju prometa. Trenutne kapacitete omogočajo oskrbo 600 potnikov na uro, ob konicah pa to številko precej presežejo. Z novim terminalom oziroma širitvijo obstoječega bodo to težavo rešili, saj bodo lahko oskrbeli do 1250 potnikov na uro.

Na brniškem letališču so v prvi polovici tega leta zabeležili 831.000 potnikov, kar je 15 odstotkov več kot v prvih šestih mesecih lani. Fraport Slovenija je v tem času vknjižil 22 milijonov evrov prihodkov, kar je 18,9 odstotka več kot v prvi polovici lanskega leta. Čisti dobiček pa se je povečal za 100 odstotkov na 3,1 milijona evrov.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: