V Hannovru o industriji prihodnosti

V nemškem Hannovru se bo danes začel največji industrijski sejem na svetu, na katerem bodo do petka na ogled tehnološke rešitve za tovarne in energetske sisteme prihodnosti. Na sejmu bo tudi 14 slovenskih razstavljalcev in gospodarska delegacija.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

"Tovarna prihodnosti je premišljena tovarna, kjer je človek v središču," je, ko so sporočili iz Slovensko-nemške gospodarske zbornice, ključno sporočilo letošnjega sejma izpostavil predsednik uprave družbe Deutsche Messe Jochen Köckler.

Industrijski sejem Hannover Messe in sejem za interno logistiko CeMAT se bosta letos predstavila pod skupnim naslovom Industrija 4.0 sreča logistiko 4.0. Na ogled bodo inovacije v industrijski tehnologiji in rešitve v različnih sektorjih, kot so digitalna tovarna, energija, integrirana avtomatika, gibanje in pogoni, raziskave in razvoj ter industrijske dobave, pravijo v zbornici.

Industrija 4.0 in z njo povezana digitalizacija proizvodnih obratov in logističnih centrov bodo postali standardi tovarn prihodnosti, so prepričani. Pričakovati je spremembe, kot so združitev področij informacijskih tehnologij in strojništva, nastanek novih poslovnih modelov ter vpeljava umetne inteligence v tovarne. Podjetja, ki novih konceptov ne bodo vpela v svojo proizvodnjo, v prihodnje ne bodo mogla konkurirati, dodajajo.

Ena od glavnih tem bo vpeljava umetne inteligence v tovarne. Pametni roboti bodo po mnenju organizatorjev postali univerzalno orodje zaposlenih. "Tehnologija je človeku v pomoč in ne predstavlja konkurence," pravi Köckler in dodaja, da bo na letošnjem sejmu predstavljenih toliko sistemov za pomoč kot še nikoli. Med drugim bodo predstavljena tudi zunanja ogrodja (eksoskeletoni), ki uporabniku omogočajo, da doda in odstrani težke dele.

V okviru te osrednje teme, integrirane industrije, se bo predstavilo 5000 razstavljavcev iz 75 držav. 60 odstotkov vseh razstavljavcev bo iz tujine, največ iz Nemčije, Kitajske, Mehike, Italije, Nizozemske in Francije.

Na sejmu se bo predstavilo tudi 14 slovenskih podjetij: Mahle Letrika, TAB Mežica, Metrel, CNC Robida, LIV kolesa, Iskra, Izoelektro, Rodex, Iskra ISD, Kovinar, ETI Elektroelement, Kovinoplastika Lož in Solvera Lynx. V gospodarski delegaciji pa bodo predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter agencije Spirit in Gospodarske zbornice Slovenije.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica, ki je prav tako eden od razstavljavcev, bo skupaj s sestrskimi organizacijami na področju Zahodnega Balkana pripravila dogodek v predstavitvijo predelovalnih industrij ter kakovostnih dobaviteljev iz regije.

Partnerska država bo Mehika, ki jo bo 160 podjetij in organizacij predstavljalo kot inovativno industrijsko državo. Mehiško delegacijo bo vodil mehiški predsednik Enrique Pena Nieto, ki bo skupaj z nemško kanclerko Angelo Merkel odprl letošnji sejem.

Na njem med drugim pričakujejo tudi glavnega pogajalca EU za brexit Michela Barnierja, podpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča, evropskega komisarja za proračun in človeške vire Güntherja Oettingerja ter evropsko komisarko za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elzbieto Bienkowsko, so napovedali v zbornici.

Več iz rubrike