V EU se je prodaja avtomobilov na letni ravni povečala za 11,2 odstotka

Avtomobilski trg v EU je marca dobil dodaten zagon. Minuli mesec se je namreč prodaja avtomobilov na letni ravni povečala za kar 11,2 odstotka, tako da je bilo registriranih rekordnih 1,89 milijona novih vozil, je danes objavilo Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (Acea). V Sloveniji je bila rast 7,1-odstotna.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

V združenju močno rast pripisujejo predvsem sezonskim dejavnikom. Lani so bili namreč velikonočni prazniki, ki zaustavljajo prodajo, marca, letos pa aprila, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ne glede na to pa se je minuli mesec pri prodaji avtomobilov zelo dobro odrezalo vseh pet največjih trgov v uniji, navajajo v Acei. V Italiji je število prodanih avtomobilov poskočilo za 18,2 odstotka, Španiji za 12,6 odstotka, Nemčiji za 11,4 odstotka, Veliki Britaniji za 8,4 odstotka in Franciji za sedem odstotkov.

V Sloveniji je bilo marca na novo registriranih 6,54 milijona vozil, kar je 7,1 odstotka več kot marca lani.

Upoštevajoč prvo trimesečje letošnjega leta pa se je število prodanih avtomobilov v Evropi na letni ravni okrepilo za 8,4 odstotka na 4,14 milijona. V tem obdobju je prodaja najbolj napredovala v Italiji, in sicer za 11,9 odstotka.

V Sloveniji je bilo med januarjem in koncem marca na novo registriranih 18,69 milijona vozil, kar je 12 odstotkov več kot v tem obdobju lani.

Mesto največjega avtomobilskega proizvajalca je v prvem četrtletju ostalo nemškemu Volkswagnu, a se je njegov delež vendarle skrčil s 23,2 odstotka na 22,6 odstotka. Na drugem in tretjem mestu sta ostala francoska PSA Peugeot Citroen in Renault z 10- oz. 9,6-odstotnim tržnim deležem.

Več iz rubrike