V EU julija 2,2-odstotna inflacija

Cene življenjskih potrebščin v osemidvajseterici so se julija na letni ravni zvišale za 2,2 odstotka. Inflacija v območju evra je bila 2,1-odstotna, je v drugi oceni potrdil Eurostat. V EU je bila inflacija julija lani 1,5-odstotna, v območju z evrom pa 1,3-odstotna.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Najnižjo stopnjo inflacije so zabeležile Grčija (+0,8 odstotka), Danska (+0,9 odstotka) in Irska (+en odstotek), medtem ko so imele najvišjo rast cen življenjskih potrebščin Romunija (+4,3 odstotka), Bolgarija (+3,6 odstotka), Madžarska (+3,4 odstotka) in Estonija (+3,3 odstotka).

Inflacija na letni ravni se je v primerjavi z junijem sicer znižala v devetih članicah in zvišala v 13 članicah, medtem ko je ostala stabilna v devetih državah EU. Slovenija je imela julija 2,1-odstotno inflacijo na letni ravni.

K rasti cen v območju z evrom so največ prispevale cene energentov (+0,89 odstotne točke). Sledile so storitvene dejavnosti (+0,64 odstotne točke), hrana, alkohol in tobak (+0,49 odstotne točke) ter neenergetske industrijske dobrine (+0,12 odstotne točke).

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: