V drugi krog za francoskega predsednika Macron in Le Penova

Po poročanju francoskih medijev se bosta v drugi krog uvrstila Emmanuel Macron z 23,7 odsototka glasovi in Marine Le Pen z 21,7.
Fotografija: Eric Feferberg/Reuters
Odpri galerijo
Eric Feferberg/Reuters

Francoski volivci in volivke so se danes odpravili na volišča, da bi glasovali, kdo naj postane predsednik države. Volišča so bila odprta od osme ure zjutraj in so se zaprla ob 19. uri, le v velikih mestih pa bodo mogoča določena odstopanja do 20. ure. Ob 17. uri je bila po podatkih francoskega notranjega ministrstva volilna udeležba 69,42-odstotna; pred petimi leti je bila za dober odstotek višja. Po ocenah pa naj bi bila volilna udeležba v prvem krogu okoli 80-odstotna.

Na voliščih so že začeli preštevati glasove, rezultati pa ne bodo znani pred osmo uro zvečer. Po poročanju francoskih medijev se bosta v drugi krog uvrstila Emmanuel Macron z 23,7 odsototka glasovi in Marine Le Pen z 21,7.

Po rezultatih vzporednih volitev, ki jih objavlja belgijska javna televizija RTBF, je še edina dilema francoskih volitev, kdo bo tekmec Emmanuela Macrona v drugem krogu. Centrist Macron da je dobil 24 odstotkov glasov. Za petami so mu konservativec François Fillon, radikalni levičar Jean-Luc Mélenchon in nacionalistka Marine Le Pen, ki so po napovedi dobili od 18 do 20 odstotkov glasov.

Več na Delo.si

Več iz rubrike