V drugem četrtletju prodali najmanj novih stanovanj in hiš doslej

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v drugem četrtletju v povprečju za 4,2 odstotka višje kot v prvem, pri čemer so se nova stanovanja in družinske hiše podražili za kar 11 odstotkov. Od aprila do junija so v Sloveniji prodali 59 novih stanovanjskih nepremičnin, kar je najmanj, odkar statistiki spremljajo trgovanje z njimi.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

V letni primerjavi so bile cene stanovanjskih nepremičnin v letošnjem drugem četrtletju v povprečju za 13,4 odstotka višje, so danes sporočili iz statističnega urada.

Najbolj so se v tej primerjavi zvišale cene novih stanovanj, in sicer za 30,3 odstotka. Teh so v letošnjem drugem četrtletju v vsej Sloveniji prodali le 42, njihove cene pa so bile za skoraj 49 odstotkov višje kot leta 2015.

Nekoliko nižja je bila rast cen rabljenih stanovanj. Od drugega četrtletja 2017 do drugega četrtletja letos so v občini Ljubljana njihove cene povišale za 16 odstotkov, drugod po državi pa za 9,8 odstotka.

Cene novih družinskih hiš so se v letu dni povečale za 20,2 odstotka, rabljenih družinskih hiš pa za pol manj, to je za 10,6 odstotka.

V drugem četrtletju je bilo v Sloveniji prodanih skupaj 2393 stanovanjskih nepremičnin, poleg že omenjenih 59 novih še 2334 rabljenih. V zadnjem letu dni so njihove cene porasle za 13,4 odstotka in bile tako za 26,3 odstotka višje kot v povprečju leta 2015.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: