V devetih mesecih 9,9 milijona turističnih nočitev v Sloveniji

V Sloveniji je bilo v prvih devetih mesecih 3,8 milijona prihodov turistov, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, in 9,9 milijona prenočitev oz. 12 odstotkov več. Septembra je bilo po sedem odstotkov več prihodov in prenočitev kot leto prej, je danes objavil državni statistični urad.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Tuji turisti so od začetka leta do konca septembra ustvarili 2,8 milijona prihodov, kar je 18 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju, in več kot 6,8 milijona prenočitev (69 odstotkov vseh), kar je 16 odstotkov več kot v lanskih prvih devetih mesecih.

Domači turisti so ustvarili več kot milijon prihodov ali pet odstotkov več in 3,1 milijona prenočitev ali štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani.

Septembra so v turističnih nastanitvenih objektih zabeležili več kot 458.000 prihodov turistov, za sedem odstotkov več kot septembra lani, in skoraj 1,095 milijona prenočitev, kar je tudi sedem odstotkov več, kot jih je bilo leto prej.

Od tega je bilo skoraj 357.000 prihodov tujih turistov (12 odstotkov več) in skoraj 802.000 prenočitev (11 odstotkov več). Prihodov domačih turistov je bilo nekaj nad 101.000 (šest odstotkov manj), njihovih prenočitev pa skoraj 293.000 (tri odstotke manj).

Ključni trgi, od koder so prihajali tuji turisti, ki so septembra med tujimi turisti ustvarili največ prenočitev, so bili Nemčija (16 odstotkov vseh tujih turistov), Avstrija (12 odstotkov), Italija (devet odstotkov), Velika Britanija (šest odstotkov), ZDA in Češka (po štiri odstotke).

Več iz rubrike