V Davosu začetek Svetovnega gospodarskega foruma; tokrat brez ZDA

STA
A Swiss police officer observes the surrounding area from atop the roof of the Davos Congress Hotel ahead of the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, Switzerland, January 21, 2019. REUTERS/Arnd Wiegmann

V švicarskem Davosu se danes začenja zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki velja za eno najvplivnejših konferenc na svetu. Udeležilo se je bo več kot 3000 udeležencev iz več kot 100 držav. V Davosu se bo od srede mudil tudi slovenski premier Marjan Šarec, ameriška delegacija pa je pot v Švico odpovedala.

Svetovni gospodarski forum bo letos potekal pod naslovom Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne arhitekture v času četrte industrijske revolucije. Vodilni svetovni politiki in gospodarstveniki bodo razpravljali o temah s področij geopolitike in multikonceptualnega sveta, prihodnosti gospodarstva, industrijskih sistemov, kibernetske varnosti, človeškega kapitala ter institucionalnih reform.
Veliko perečih vprašanj se nanaša na ZDA in njihovega predsednika Donalda Trumpa. Ta ustaljenemu svetovnemu redu kljubuje pri vrsti vprašanj, od trgovinske ureditve do boja proti podnebnim spremembam. Vendar pa v Davosu ameriška vlada ne bo branila svojih stališč, saj je delegacija odpovedala pot v Švico zaradi blokade pri financiranju dela ameriške vlade.
Med ključnimi govorci bo ob odsotnosti Trumpa in njegovih predstavnikov nemška kanclerka Angela Merkel, ki bo svoj govor podala v sredo, medtem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron udeležbo letos prav tako odpovedal zaradi težav doma - spopada se namreč s protesti gibanja rumenih jopičev. V Davos ne bo niti britanske premierke Therese May, ki poskuša doma razvozlati politični klobčič glede izstopa države iz EU.

Ustanovitelj WEF Klaus Schwab je bil pred začetkom foruma kritičen do voditeljev, ki se osredotočajo na kratkoročne domače težave namesto na velike globalne izzive, kot so podnebne spremembe in digitalna revolucija. "Elite ne morejo biti ocenjene kot vredne zaupanja, če njihov pogled seže le do prihodnjih volitev ali prihodnjega četrtletnega poročila," je poudaril ekonomist.
Med drugim pa naj bi se v Davosu mudili tudi japonski premier Shinzo Abe, novi kontroverzni brazilski predsednik Jair Bolsonaro in voditelj avstrijske proti migrantom nastrojene vlade Sebastian Kurz.
Slovenijo bo v Davosu od srede do petka zastopal predsednik vlade Marjan Šarec. Ta bo sodeloval na treh panelih, kjer bodo govorili o izzivih, ki jih prinaša globalizacija 4.0, o prihodnosti Evrope in o letu 2019 kot odločilnem letu za staro celino ter o ustvarjanju močnih partnerstev za rast in mir na Zahodnem Balkanu, so sporočili iz premierjevega kabineta. Šarec naj bi priložnost izkoristil tudi za vrsto dvostranskih srečanj.
Več iz rubrike