V Barceloni nova izvedba svetovnega kongresa mobilne telefonije

V španskem mestu Barcelona se je začela letošnja izvedba svetovnega kongresa mobilne telefonije, znanega pod imenom Mobile World Congress (MWC).
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Kitajski proizvajalec Huawei je tako v nedeljo predstavil nov pametni mobilnik P10. Gre za naslednika mobilnika P9, sedanjega paradnega modela v ponudbi omenjenega tretjega največjega proizvajalca mobilnikov na svetu. Osnovno različico mobilnika P10 spremlja tudi različica P10 Plus z večjim zaslonom.

Vodilna igralca na trgu pametnih mobilnikov, ameriški Apple in južnokorejski Samsung, sicer na sejmu v Barceloni, ki bo potekal do 2. marca, ne bosta predstavila novih mobilnikov.

Prvi običajno ne sodeluje na tem največjem dogodku s področja mobilne telefonije na svetu, svoje novosti predstavi na svojih lastnih dogodkih. Samsung pa se je medtem po lanskem odpoklicu mobilnika Galaxy Note 7 s trga zaradi okvarjenih baterij odločil, da bo nove paradne modele letos predstavil šele konec marca.

Samsung tako tokrat v Barceloni predstavlja le nova tablična računalnika Galaxy Tab S3 in Galaxy Book ter nova očala Gear VR s kontrolerjem, ki uporabnikom poenostavlja doživetje virtualne resničnosti.

Južnokorejski proizvajalec elektronike LG Electronics je medtem predstavil svoj nov paradni model G6. Ta ima nameščen operacijski sistem Android 7.0 Nougat in je naslednik lanskega modela G5.

Finsko podjetje HMD Global je v nedeljo predstavilo novo generacijo mobilnih telefonov nekoč vodilne blagovne znamke Nokia. Gre za tri pametne mobilnike Nokia 6, 5 in 3 ter za prerojeno različico legendarnega mobilnika Nokia 3310.

Mobilnike znamke Nokia v skladu z dogovorom z družbo Nokia proizvaja novoustanovljeno podjetje HMD Global, za katerim sicer stojijo nekdanji Nokiini ljudje. Nokia, nekoč vodilni proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, se je namreč umaknila s področja proizvodnje mobilnikov, potem ko so jo zasenčili tekmeci, kot sta Samsung in Apple.

V letu 2016 je vodilni položaj na globalni ravni zasedal Samsung, ki pa se mu je tržni delež zmanjšal za dve odstotni točki na 20,5 odstotka. Drugi je Apple, ki se mu je delež zmanjšal s 15,9 na 14,4 odstotka, tretji pa Huawei. Ta je delež povečal, s 7,3 odstotka v letu 2015 na 8,9 odstotka lani, kažejo podatki mednarodne svetovalno-analitske hiše Gartner.

Svet mobilnih naprav se sicer vse bolj giba tudi v smeri umetne inteligence. Najnovejši pametni mobilniki so tako opremljeni z algoritmi strojnega učenja in pametnimi digitalnimi pomočniki, kot je denimo Googlov Assistant. Na površje prihaja tudi tehnologija virtualne resničnosti, na obzorju pa je tudi mobilna tehnologija pete generacije (5G).

Kitajski telekomunikacijski velikan ZTE je tako v nedeljo predstavil mobilnik Gigabit Phone, ki da je prvi pametni mobilnik na svetu s podporo za tehnologijo 5G. Ta omogoča še hitrejši prenos podatkov od danes razširjene tehnologije 4G. Prva omrežja 5G naj bi komercialno začela delovati okrog leta 2020.

Prodaja pametnih mobilnikov na najbolj razvitih trgih, predvsem v Zahodni Evropi in Severni Ameriki, naj bi medtem letos dosegla vrhunec, ocenjujejo v analitski hiši CCS Insight.

Če ne bo kakšne večje novosti, ki bi spodbudila prodajo, kot se je zgodilo denimo leta 2007 ob prihodu Applovega mobilnika Iphone, se Zahodni Evropi in Severni Ameriki po letu 2017 obeta počasno upadanje prodaje pametnih mobilnikov.

Prav zato proizvajalci pospešeno iščejo nove tržne niše, ki bi prinašale tolikšno rast, kot so jo doslej pametni mobilniki. Potencialno tovrstno nišo predstavljajo nosljive elektronske naprave, kot so pametne ure.

Več iz rubrike

Komentarji: