V Avstriji slavi ljudska stranka

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Avstriji je zmagovalka volitev nova ljudska stranka pod vodstvom Sebastiana Kurza, za katero je glasovalo 31,6 odstotka volivcev in bo zasedla 62 od 183 sedežev v spodnjem domu avstrijskega zveznega parlamenta.
Fotografija: Heinz-Peter Bader/Reuters
Odpri galerijo
Heinz-Peter Bader/Reuters

Na drugem mestu so socialdemokrati dosedanjega kanclerja Christiana Kerna, ki so zbrali 26,9 odstotkov in bodo dobili 52 poslanskih sedežev. Na tretjem mestu so svobodnjaki FPÖ Heinza-Christiana Stracheja s 26 odstotki in 51 sedeži.

V parlament se je prebila še Neos, ki je dobil 5,1 odstotka oziroma deset poslanskih sedežev in lista Petra Pilza s 4,3 odstotki in osmimi poslanskimi sedeži. Zelenim, ki niso dosegli praga 4 odstotkov, v parlament ni uspelo priti.

Avstrijski politiki še previdni pri napovedih o novi vladajoči koaliciji. Predsednik Alexander Van der Bellen je Kurzu, ki je prenovljeno ljudsko stranko povedel k zmagi, takoj po prvih izidih čestital in povedal, da se bo začel o podelitvi kanclerskega mandata pogovarjati v četrtek. »Seveda bi hoteli boljši rezultat,« je izjavil odhajajoči socialdemokratski kancler Christian Kern, ki je napovedal, da bo njegova stranka v opoziciji, če ne bo zmagala. Največje razočaranje je bilo med Zelenimi, ki so pred štirimi leti dobili več kot 12 odstotkov glasov, zdaj pa se jim ni uspelo prebiti v parlament.

Več iz rubrike