V Avstriji potekajo predčasne parlamentarne volitve

Redne volitve bi morale biti jeseni prihodnje leto, a je razpad velike koalicije privedel do predčasnih volitev.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

 V Avstriji potekajo predčasne parlamentarne volitve, na katerih se zmaga in kanclerski položaj obeta ljudski stranki (ÖVP) oziroma njenemu vodji, 31-letnemu Sebastianu Kurzu. S tem bi postal najmlajši voditelj v Evropi, obeta pa se tudi možnost vrnitve skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) v vlado.

Osrednje teme predvolilne kampanje so bile begunci, integracija in gospodarstvo. Tik pred volitvami je dogajanje zasenčila afera Facebook z lažnimi profili, ki naj bi nastali v vrstah socialdemokratov, a je vodstvo stranke odločno zanikalo, da bi bili kakorkoli vpleteni v afero.

Po razkritju afere je ÖVP v zadnjih javnomnenjskih raziskavah utrdila svoje vodstvo in napovedujejo ji, da bo na volitvah dobila okoli 33 odstotkov glasov. Na drugo mesto se je s 27 odstotki podpore uvršča SPÖ. Svobodnjaki naj bi dobili približno 25 odstotkov glasov, stranka Neos pet odstotkov, Zeleni in Lista Pilz pa okoli štiri odstotke.

Večina meni, da je najbolj verjetna koalicije ÖVP in FPÖ s Kurzem kot kanclerjem, sploh če bo ÖVP postala najmočnejša stranka v nationalratu.

Svobodnjaki so že bili v avstrijski vladi, in sicer leta 2000, ko je stranko vodil razvpiti Jörg Haider. Zaradi sodelovanja svobodnjakov v vladi je EU proti Avstriji tedaj uvedla sankcije, ostro so protestirali tudi v Izraelu. Tokrat takšen protest zaradi vstopa FPÖ v vlado ni verjeten, po eni strani zaradi tega, ker je stranka nekoliko omilila svoja stališča, in predvsem ker so po vsej Evropi kot gobe po dežju nastale številne podobne populistične stranke; nekatere so celo na oblasti.

Najmanj verjetno naj bi bilo po mnenju poznavalcev nadaljevanje sedanje koalicije med SPÖ in ÖVP, ne glede na to, ali bi kanclerki položaj zasedel Kern ali Kurz. Nekaj možnosti ima tudi koalicija med SPÖ in FPÖ, čeprav Kern ne velja za zagovornika tovrstne koalicije. Možna je tudi tristrankarska koalicije med ÖVP, Zelenimi in Neosom ali SPÖ, Zelenimi in Neosom.

Za vstop v 183-članski nationalrat se sicer poteguje rekordnih 16 strank, čeprav nekatere od njih ne bodo nastopale na zvezni ravni, ampak samo v posameznih deželah. Za vstop v parlament mora stranka preseči štiriodstotni volilni prag.

Volilno pravico imajo avstrijski državljani, ki so na dan volitev starejši od 16 let. Po zadnjih podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je volilnih upravičencev 16,4 milijona. Volilna udeležba na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2013 je bila 74,9-odstotna.

Volišča bodo odprta različno, saj se občine lahko svobodno odločajo o času odprtja in zaprtja volišč. Prva volišča so bila tako odprta ob 6. uri, zadnja se bodo zaprla ob 17. uri. Kmalu zatem naj bi objavili prve volilne projekcije. Objava prvih uradnih rezultatov je predvidena za okoli 19.30, končne uradne rezultate bodo objavili v četrtek, 19. oktobra, ko bodo prešteli še glasovnice, prispele po pošti.

Več iz rubrike